Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul a făcut bilanțul pentru 2023, iar cifrele sunt grăitoare.
TREI PREMIERE
STAI JOS SAU CAZI, după romanul omonim al lui Bogdan Munteanu. Este primul spectacol din România care abordează performativ tema epilepsiei și se derulează în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” Iași.
GREUCEANU. VERSIUNE 2.0, după Petre Ispirescu
GRI COLORAT (spectacol small size)
Acestora li se adaugă CATIHEȚII DE LA HUMULEȘTI, dramatizare de I.I. Mironescu, după Ion Creangă, un spectacol lectură.
Afișul curent al instituției numără peste 15 de titluri la ambele săli de spectacole, iar numărul de reprezentanții la sediu, în țară și străinătate a fost 370. Reprezentanțiile din 2023 au fost urmărite de circa 60.000 de spectatori, iar gradul de ocupare a sălilor a fost de 98 la sută.
PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI
În cadrul Festivalului Național de Teatru, cea mai prestigioasă platformă de expunere valorică din teatrul românesc, a fost prezentat spectacolul STAI JOS SAU CAZI. În același context, a fost lansat volumul colectiv bilingv Teritorii de recuperat. Teatrul prin lentile de gen/Territories to Recover. Theatre through the Gender Lens (coord. Oltița Cîntec)
URIAȘUL EGOIST după Oscar Wilde a fost selectat la Festivalul Internațional „Gulliverˮ Galați și la Festivalul Internațional Zilele Teatrului „Matei Vișniecˮ Suceava.
FRUMOASA ȘI BESTIA și DEGEȚICA au fost invitate la Festivalul WonderPuck Cluj Napoca.
EVENIMENTE ÎN STRĂINĂTATE
Turneu în Scoția (Edinburgh, Glasgow, Aberdeen) cu spectacolul STAȚIA CLOVNILOR.
DISTINCȚII
Spectacolul URIAȘUL EGOIST după Oscar Wilde a obținut MARELE PREMIU și PREMIUL PENTRU REGIE (Radu Nica) la Festivalul Internațional „Gulliverˮ Galați
A 16-A EDIȚIE A FESTIVALULUI DE TEATRU ȘCOLAR “HAI LA TEATRU!” a reunit 39 de trupe din întreg județul, un total de 519 elevi-artiști îndrumați de 51 de specialiști.
A 16-A EDIȚIE A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU PENTRU PUBLICUL TÂNĂR IAȘI (FITPTI) s-a derulat între 4-10 octombrie sub emblema „feminin-masculinˮ. Invitați din 18 țări (Algeria, Argentina, Austria, Belgia, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Mexic, Republica Moldova, România, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria) au evoluat în spectacole de teatru indoors și outdoors, spectacole accesibilizate, teatru VR, teatru filmat, lecturi publice, lansări de carte, expoziții, teatru studențesc, workshopuri, film documentar, conferințe, dezbateri, întâlniri spectatori-artiști într-un program dens, atrăgător pentru toate categoriile de public, în peste 20 de locuri din oraș.