Proiectul s-a desfășurat în perioada 21 – 25 februarie 2024, în Iași, fiind organizată de către Centrul de Servicii Sociale Bucium din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, în cadrul schimbului de experiență cu Școala de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești, Republica Moldova.
Povestea acestui proiect a pornit de la Parteneriatul dintre Consiliul Județean Iași și Consiliul Raional Fălești, respectiv Primăria orașului Fălești, Republica Moldova, prin care s-a implementat proiectul transfrontalier “Călător pe meridiane culturale”, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat prin ENI CBC.
În luna decembrie a anului 2023, un grup de copii și salariați ai Centrului de Servicii Sociale Bucium au participat la evenimentul artistic “Colindători la Muzeu“, desfășurat în Republica Moldova, oraș Fălești, prilej cu care au vizitat Școala de Arte Plastice “Gheorghe Vrabie“ din orașul Fălești, Republica Moldova, fiind profund impresionați de calitatea serviciilor oferite de aceasta instituție educațională, de amabilitatea și modestia celor ce o coordonează, precum și de atelierele pe care școala le deține.
Pornind de la această experiență frumoasă trăită de copiii și de salariații Centrului de Servicii Sociale Bucium, instituția rezidențială fără personalitate juridică, aflată în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a avut inițiativa de a organiza pentru copiii români și ucraineni ocrotiți, în perioada 21 – 25 februarie 2024, o Tabără de Creație ce a purtat numele „Arta Sacră, de la simplu la complex”, și care s-a desfășurat la sediul centrului social din municipiul Iași, strada Păun nr. 70, jud. Iași. Această tabără și-a propus să împletească deopotrivă, activitățile distractive și de timp liber cu activități tematice, culturale și de învățare a unor tehnici de pictură-principiile acuarelei, tehnica Temperei sia Guasei Tempera și utilizarea acestora pentru conceperea unor lucrări cu o temă prestabilită, precum și tehnici de sculptură/olărit.
Activităţiile artistice, recreative, cultural-sportive sau interactive au fost comune, la ele au participat toţi copiii beneficiari ai taberei de creație, inclusiv copiii români și ucraineni instituționalizați, propuși ca beneficiari direcți ai acestui proiect socio-educativ și de timp liber.
Toate produsele realizate în cadrul Proiectului Tabăra de Creație „Arta Sacră, de la simplu la complex”, vor face obiectul unei expoziții ce va fi realizată în vacanța de Paște, de către Centrul de Servicii Sociale Bucium.
„Ne bucurăm că am avut plăcerea să cunoaștem tineri minunați, fiecare dintre ei cu abilități diferite, să petrecem patru zile pline de bucurie alături de toți copiii implicați în proiect, la care s-au alăturat cu voioșie și altii, dornici să arate ce pot. Prin tot ceea ce facem, încercăm să încurajăm performanța, inițiativa și să dezvoltăm abilitățile artistice și cognitive ale copiii nostri.
Credem în ei și considerăm că sunt deosebiți, că pot atinge obiective înalte cu susținerea noastră pentru că succesul se află acolo unde se întâlnesc pregătirea și oportunitatea!
Țin să mulțumesc tuturor partenerilor care s-au implicat alaturi de noi în realizarea proiectului nostru, crezând în el și susținându-l: Consiliul Județean Iași – Iași County Council, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Școala de Arte Plastice “Gheorghe Vrabie” orasul Falești, Republica Moldova, Asociația Club Rotary Iași District, Asociatia Grupul Zambetul Nostru, Asociația Aproape De Oameni Ado, Asociația Speranță Pentru Îngerași Iași, Ajungem MARI. ” ne-a spus Andreea Corodescu, Șef centru CSS Bucium.