
Mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului au participat la momentul istoric al lansării lucrărilor pentru 𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗨𝗻𝗴𝗵𝗲𝗻𝗶, 𝗚𝗼𝗹𝗮𝗶𝗲𝘀𝘁𝗶 (𝗥𝗢) – 𝗭𝗮𝗴𝗮𝗿𝗮𝗻𝗰𝗲𝗮 (𝗠𝗗).
Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a fost prezent la eveniment alături de europarlamentarul Adina Vălean, miniștri și secretari de stat din Guvernul României, deputați de Iași, primari și consilieri locali și județeni, precum și de oficialități din Republica Moldova.
Peste 500 de ieșeni s-au deplasat la Ungheni, peste Prut, cu un tren special, iar la trecerea graniței, au aruncat flori în apă, așa cum se întâmpla și în urmă cu 35 de ani, când pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial, frontiera a putut fi traversată fără acte.
“Am pus împreună piatra de temelie a primului pod construit între România și Republica Moldova în ultimele șase decenii. O promisiune împlinită, o legătură între două maluri care au fost dintotdeauna ale aceluiași popor. Au trecut 35 de ani de la Podurile de flori, când zeci de mii de oameni au trecut Prutul în sens invers decât o făcuseră istoria și granițele. Fără pașaport. Fără vize. Doar cu flori în mâini și lacrimi în ochi.
Acest pod este și o promisiune făcută celor care au așteptat prea mult. Părinților care și-au văzut copiii plecând prea departe. Tinerilor care vor mai mult decât simboluri — vor acces, legături, perspective. Și este, în cele din urmă, pentru memoria celor care au făcut primul pas cu florile în mână, dar nu au mai apucat să vadă podul din piatră. Le datorăm tăcerea noastră de azi, respectul și faptele.
Podul de la Ungheni este începutul concret al unui drum comun – drumul european. Cred cu tărie că și Republica Moldova are acest drept și acest destin: să fie parte din familia europeană, alături de noi”, a declarat Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Demararea lucrărilor la pod a fost marcată simbolic și prin 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹 “𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶”, care a avut loc la Ungheni, în Republica Moldova, dar și printr-un spectacol aerian al Șoimilor României.
Podul peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii #A8 interconectând infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova). Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 156 milioane lei, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei #CEF.



