Suntem în plin sezon estival. Temperaturile încep să crească și aerul devine din ce în ce mai încarcat și apăsător.
Cum putem face față temperaturilor ridicate și soarelui arzător? Ce alegeri sunt potrivite pentru a profita de zilele de vară fără probleme de sănătate? Ce ne face rău?
Ne spune dr Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași:
”Temperaturile ridicate au un efect puternic asupra organismului. Persoanele cele mai vulnerabile în această perioadă sunt copiii și bătrânii, însă, dacă nu urmăm niște pași bine stabiliți, oricine poate fi susceptibil. Dintre patologiile asociate cu risc menționăm hipertensiunea, obezitatea, diabet zaharat, insuficiență renală cronică, etc.. Consumul de alcool în această perioadă poate aduce un impact nefavorabil asupra organismului, ducând la deshidratare severă. Dintre principalele semne de alterare a stării de sănătate menționăm: cefalee; vertij; frisoane, vărsături.”
Atenție la alimentele consumate și la modul de păstrare al acestora! Toxiinfecția alimentară este una dintre bolile specifice în sezonul cald, când agenții patogeni se înmulțesc. Aceasta este cauzată de consumul alimentelor contaminate sau alterate. De aceea, alegeți cu grijă locurile unde serviți masa și acordați mare atenție condițiillor de păstrare a alimentelor în locurile din care le procurați.
”Simptomele toxiinfecției alimentare pot apărea la puțin timp după consumarea alimentului alterat, dar chiar și după 10 ore. Acestea sunt: febră, dureri abdominale, diaree până la deshidratare, stare de oboseală care poate persista și câteva zile.
În cazurile severe este nevoie de rehidratare, medicamente antispasmodice și întârzietoare ale tranzitului. Și în acestă situație comunicarea cu medicul de familie este foarte importantă și chiar prezența la spital, dacă lucrurile nu se ameliorează, pentru administrarea unui tratament adecvat și eficient în funcție de patologia rezultată în urma analizelor de sânge. ”, a completat dr Florin Roșu.
Nevoia de a ne răcori este de înțeles în aceste zile caniculare. Și în această situație, specialiștii ne recomandă să ținem cont de câteva aspecte:
– nu ne aruncăm înfierbântați în apă deoarece putem suferi un șoc termic provocat de diferența dintre temperatura corpului și a apei;
– nu ne scăldăm în locuri neamenajate. O apă poluată vizibil sau nu, poate conține microorganisme care dezvoltă patologii infecțioase precum hepatita virală ”A”, meningita seroasă, boli diareice acute și chiar boli de piele.
Expunerea prelungită la soare poate determina: edeme la nivelul mâinilor și picioarelor; erupții; contracturi musculare; insolație; astenie fizică marcată, greață, dispnee, cefalee, tahicardie; episoade sincopale; hiperpirexie (febră foarte mare)
Medicii recomandă :
- a se evita expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11-18;
- a se purta haine în culori deschide, din fibre naturale, lejere și ample, pălării de soare;
- efectuare de dușuri călduțe;
- a se consuma între 2-4l de lichide pe zi;
- evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr;
- consumați fructe și legume proaspete;
- evitați mîncărurile grele și mesele copioase;
- la copiii mici, la cel mai mic semn de suferință, mama trebuie să se prezinte cu acesta la medicul de familie sau la pediatru;
- evitați să scoateți copiii la plimbare în intervalul orar 11-18;
- mențineți cu rigurozitate măsurile de igienă personală;
- în cazul în care aveți antecedente personale cu patologie cardiovasculară, renale și metabolice, sub tratament cronic la domiciliu, consultați medicii specialiști în vederea adaptării schemei terapeutice;
- dozarea efortului fizic;
- folosirea cremelor de protecție solară cu SPF crescut;
- dacă folosiți aparate de aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mica decât temperatura de afară;
- persoanele care prezintă leziuni la nivelul pielii și alunițe, să se prezinte înainte de expunerea la soare la medicul dermatolog;
Bucurați-vă de zilele de vară respectându-vă sănătatea!