Deși este perioada concediilor de odihnă pentru echipa artistică a Teatrului Luceafărul din Iași, artiștii vor da curs invitației lansate de două festivaluri din țară.
Primul, cronologic, este Festivalul Tinerilor Regizori organizat între 5 și 9 iulie de Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova. Ajuns la cea de-a IV-a ediție, acesta devine rampa de lansare a tinerilor absolvenți de regie ai universităților din România. În data de 6 iulie, Teatrul Luceafărul va susține o reprezentație a spectacolului pentru tineri HIKIKOMORI de Holger Schober (realizat de insituția noastră în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași și Facultatea de Teatru a Universității „Babeș Bolyai” Cluj Napoca). Creația a avut premiera anul trecut, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași și este realizat de Tudor Nicorici (regie și concept scenografic, muzica Eduard Daude, traducerea Ciprian Marinescu). În distribuție sunt actorii Sebastian Munteanu, Liliana Mavriș Vârlan și Beatrice Volbea. Spectacolul ieșean este într-o alăturare foarte onorantă care mai include companii teatrale precum Teatrul Municipal ″L.S. Bulandra″ București, #Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul de Stat Constanța. Spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase în fața publicului craiovean, a managerilor de teatre, producătorilor independenți sau selecționerilor de festivaluri.
În data de 15 iulie, un alt spectacol din repertoriul nostru – STAȚIA CLOVNILOR se va juca, la invitația Teatrului de Stat din Constanța, în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, într-un program în care mai sunt incluse creații ale Teatrelor Nottara, Odeon București, Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Municipal ″L.S. Bulandra″ București, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Mic București etc. Stația clovnilor a mai participat în primăvara lui 2022 la alte festivaluri internaționale importante, la Alba Iulia, Galați, Suceava, iar în toamnă se va juca și la Cluj. Este o creație non-verbală imaginată de Ana Crăciun Lambru (regie), concept costume și păpuși: Alexandra Budianu, concept decor: Elena Iorga, muzica: Diana Roman, cu o distribuție compusă din Ionela Arvinte, George Cocoș, Ioana Corban, Cătălin Cucu, Claudiu Gălățeanu, Cristian Gheorghiu, Alexandru Iurașcu, Gabriel Lazăr, Dragoș Maftei, Liliana Mavriș Vârlan, Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Paul Sobolevschi, Mariana Teleman, Beatrice Volbea, Elena Zmuncilă.
„Prezențele noastre în aceste manifestări care reunesc cele mai bune creații ale stagiunii precedente sunt o nouă dovadă a calității programului artistic pe care îl dezvoltăm la Teatrul Luceafărul, care merge pe diversitate repertorială și stilistică, pe colaborări importante, pe o ofertă tentantă pentru specialiști și public”, a precizat teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al instituției.