Echipa de endoscopie intervenționala de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași a realizat o procedură în premieră în cazul unui pacient de 55 de ani, diagnosticat cu proteinoză alveolară, o boală pulmonară rară și extrem de severă.
Proteinoza alveolară se manifestă cu pierderea posibilității de a transfera oxigen din plămâni în sânge și dioxid de carbon din sânge în plămâni, din cauza acumulării în exces de proteine în alveolele pulmonare.
Boala este rară, cu o prevalență estimată de 0,37 cazuri la 100.000 de locuitori.
”Unicul tratament al acestei boli este lavajul pulmonar cu cantități mari de ser fiziologic preîncălzit la temperatura corpului și este singura modalitate de a salva un om care se îneacă, la propriu, cu secrețiile sale excesive din plămân.
O intervenție la fel de rară precum boala. Dupa șase ore, pacientul nostru respira singur. Atâta timp cât suntem parte a acestei minunate misiuni, nu ne mai ramane decât să sperăm că se vede rolul pneumologiei în eminența clinică a regiunii Nord-Est și eforturile noastre de a face bine, de a face lucruri comparabile cu clinicile europene și de a ne depăși limitele”, a declarat dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
Din echipa intervențională care a efectuat procedura Whole Lung Lavage (spălătură pulmonară totală) au făcut parte conf. dr. Radu Crisan-Dabija, dr. Gabriel Florin Iosep – șef secție ATI, dr. Anda Tesloianu, as. Agurita Alexa și as. Maria Băiceanu.