Centrul cultural Ruginoasa a reușit să definească prin acțiunile sale o tradiție importantă pentru păstrarea și transmiterea meșteșugurilor tradiționale și mai ales pentru arta străveche păstrată cu greu în arealul cultural românesc contemporan.
Aflat la a VIII-a ediție „Târgul Meșterilor Populari Ruginoasa” reunește în curtea Palatului Domnesc peste 50 de meșteri de mare valoare din arealele etnografice ale României și Republicii Moldova.
Întregul eveniment este completat de numeroasele momente artistice susținute de ansambluri folclorice locale și regionale.
La nivelul regiunii de nord-est al României acest Târg este, practic, cel mai mare și mai important eveniment de acest gen din arealul rural.
După deschidera oficială de vineri, 29 iulie, urmează alte două zile pline de manifestări culturale. Sâmbătă, 30 iulie, va avea loc lansarea volumului „Timpul Sacru”, semnată de etnograful Marcel Lutic și apoi șezătoarea literară alături de doamna Angela Paveliuc Olariu, reputat etnograf al zonei Moldovei.
În pragul serii va avea loc șezătoarea „La Clacă”, prin care se va celebra și intrarea în postul Sfintei Marii Mari.
În ultima zi a Târgului va avea loc, începând cu ora 13, un spectacol folcloric susținut de soliștii vocali Ana Maria Ignat și Loredana Colotin, grupurile folclorice „Străjerii Moldovei” din Pașcani, „Răzeșii” din Tupilați – Neamț, „Moldovenii din Cetate” Moșna, „Altița” și „Dumbrăvița” din Ruginoasa.