Numărul pacienților cu diagnostic de Covid 19 este în scădere la Iași. Dacă la sfârșitul lunii august erau 73 de pacienți cu COVID internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, astăzi, în unitatea medicală, sunt puțin peste 40 de persoane internate pentru această patologie.
”Marea majoritate a pacienților sunt persoane vârstnice, peste 70 de ani. Aceștia prezintă simptome specifice infecțiilor de căi respiratorii: rinoree, tuse, strănut, disfagie (greutate la înghițire), febră. Foarte puțini dezvoltă pneumonii și de asemenea, un procent foarte mic prezintă insuficiență respiratorie acută. Necesarul de oxigen este minim, iar pentru cei mulți dintre pacienți, după cateva zile de tratament nu mai este nevoie de suport de oxigen iar răspunsul la tratament este favorabil.”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Cei mai mulți dintre pacienții care au nevoie de spitalizare și monitorizare pentru patologia COVID prezintă comorbidități. Afecțiunile asociate frecvent întâlnite sunt cele cardiace, diabetul și obezitatea.
”Un aspect asupra căruia atragem atenția este acela că pacienții se prezintă la spital după 7, 8 zile de simptome de boală. Cei care se știu cu afecțiuni pentru care urmează tratament de mult timp( afecțiuni cronice) să nu aștepte atât de mult. Imediat să comunice cu medicul de familie și dacă în două, cel mult trei zile de la prezența simptomelor, acestea nu se ameliorează, să se prezinte la medicul specialist de boli infecțioase. Cu cât administrarea tratamentului se face mai devreme, cu atât riscul unei evoluții nefavorabile se reduce semnificativ. În cazul unui organism cu comorbidități răspunsul imunitar este mai lent, iar perioada de boală mai lungă și mai dificilă.”, a mai afirmat dr. Florin Roșu.