O delegație a Consiliului Județean Iaşi, condusă de preşedintele CJ, Costel Alexe, a luat parte la cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, în Republica Moldova.
La eveniment au fost prezenți Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Prim-ministrul, Natalia Gavrilița, reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului, dar și Directorul USAID Moldova, Scott Hocklander și Elizaveta Breahnă, Directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului, organizatorul evenimentului.
Marii câștigători ai acestei ediții au fost:
Premiul Mare – Vinăria Purcari
„pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradiţiilor şi calităţii excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă pe arena internaţionalî”
Medalia „Nicolae GUZUN” și titlu „Viticultorul anului”, academician al Academiei de Științe a Republicii Moldova – Andrei Covali, Vinăria din Vale
„pentru merite deosebite în cultivarea viței de vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol, înființarea plantațiilor viticole noi destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată.”
Medalia „Petru Ungureanu” și titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” -Victor Răilean, Vinăria Sălcuța,
Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” – Cramei Mircești, dlui Arcadie Foșnea
„pentru merite deosebite în dezvoltarea oenoturismului”
Trofeul de recunostinta pentru parteneriatul strategic si sustinerea continuă oferită de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) – Domnul Scott HOCKLANDER, Șeful Misiunii USAID în Moldova.
Din 2005 USAID susține industria vitivinicola. Sprijinul dar și viziunea strategică a Proiectelor implementate de USAID în Moldova a condus la demararea și implementarea celei mai sistemice reforme regulatorii, instituționale și de marketing în filiera vitivinicola.
„Peste 80 de vinificatori își expun weekend-ul acesta produsele în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Este un adevărat festival al gustului și al calității, iar guvernul Republicii Moldova este de admirat pentru că investește în promovarea producătorilor autohtoni și a patrimoniului vitivinicol.
Dealurile molcome ale Moldovei, de pe ambele maluri ale Prutului, ascund de mii de ani, la vedere, una dintre cele mai mari și mai frumoase bogății – podgoriile. Vinul este pentru noi toți o lecție de viață, ne educă măsura și ne învață cumpătarea, iar contextul acestei sărbători ne-a mai arătat încă ceva foarte important – vinul este un pașaport către lume, ne oferă oportunitatea de ne afirma și de a ne face cunoscuți pe toate meridianele.
Orice iubitor al vinurilor de calitate ar trebui să viziteze măcar o dată în viață podgoriile din Republica Moldova, pentru că aici va găsi pe lângă frumusețea locurilor și frumusețea oamenilor care le îngrijesc. Și ce moment al anului putea fi mai potrivit pentru o astfel de vizită și pentru o astfel de sărbătoare, altul decât blânda toamnă moldovenească, anotimpul culegerii roadelor și al facerii acestei licori minunate!
În ce mă privește, în calitatea mea de Președinte al Consiliului Județean Iași îi asigur pe partenerii noștri din Republica Moldova de toată deschiderea și de întreg sprijinul instituțional pentru a-și promova produsele și a se face cunoscuți în România și în Uniunea Europeană. Ne-am bucura foarte mult dacă ar construi un vinoduct spre România şi apoi spre Europa, pentru că ar fi păcat ca vinurile moldovenești să nu aibă aprecierea pe care o merită.
Le mulțumesc organizatorilor pentru invitație, lui Sergiu Manea și Calestru Iurie, prieteni ai Iașului, care prin organizațiile pe care le reprezintă, Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM – APIT și IDEP Moldova, consolidează legătura Chișinău – Iași și relația româno – moldovenească”, a transmis preşedintele CJ, Costel Alexe.