În perioada 08-16 octombrie are loc a XXXI-a ediție a Sărbătorilor Iașului. Odată cu celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, se vor desfășura mai multe festivități, atât religioase, cât și laice, conferințe, evenimente sportive, târguri, spectacole, foc de artificii și evenimente artistice, care marchează însemnătatea evenimentului pentru regiunea noastră.
Anul acesta s-au împlinit 381 de ani de când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași. La sărbătoarea Sfintei Parascheva, vor fi aduse în Iași și moaștele Sfântului Paisie de la Neamț, întrucât se împlinesc 300 de ani de la nașterea sa.
Pelerinajul începe sâmbătă, 8 octombrie, odată ce racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie.
În data de 14 octombrie 2022, ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și va putea fi urmărită pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii.
În cadrul sărbătorilor din acest an un loc important va fi ocupat de celebrarea centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I care a avut loc în 15 octombrie 1922 la Alba-Iulia. Eveniment ce a marcat istoria Națiunii Române.
Spectacolul de muzică populară românească, „Iașul în sărbătoare”, va avea loc în data de 15 octombrie în Piața Palatului Culturii și va fi urmat de spectacolul omagial „Încoronarea Regelui 100”, iar în cursul aceleiași seri de octombrie va fi organizat și tradiționalul concert ce se va încheia cu un foc de artificii la ora 22:50.
Calendarul evenimentelor Zilelor Iașului, ediția 2022:
5-16 octombrie: evenimente religioase motivate de Sărbătorile laşului (Ghidul pentru pelerini, activități spirituale, transmitere TV etc.);
10-13 octombrie: Întâlnirea Alianței de Universități Europene EC2U;
11 octombrie: Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand-lansare filatelică;
11-15 octombrie: Ceaiul pelerinilor;
11-16 octombrie: Târgul de toamnă (Hala Centrală, Esplanada Costache Negri, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt), Sărbătoarea Vinului (Parcările din jurul Halei Centrale), Parc de distracţii (ștrandul Municipal), Sport în Sărbătoare-proiecte sportive locale, „Integrare Europeană prin Sport” (competiţie sportivă România-Republica Moldova-Ucraina);
14-20 octombrie Festivalul Muzicii Româneşti;
14 octombrie: Lansarea cărții „Cvartetul Voces-Destinul Excelenței”, Masa pelerinilor, Seara Valorilor;
15 octombrie: Concert de muzică populară românească „Iaşul în sărbătoare”, Spectacol omagial „Încoronarea Regelui 100”, Concert, Foc de artificii.