Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, împreună cu Academia Română – Filiala Iași, organizează vineri, 20 ianuarie 2023, dezbaterea multidisciplinară „Lemnul în cultura tradițională” – primul eveniment din seria de activități propuse cu scopul evidențierii rolului pe care patrimoniul cultural imaterial îl are în modelarea sustenabilă a mediului natural, punct central al strategiei actuale a ONU și UNESCO.
Manifestarea științifică se înscrie în seria de activități destinate sărbătoririi a două decenii de la lansarea Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, un demers revoluționar pentru domeniul culturii tradiționale pentru că aduce în plus conectarea moștenirii spirituale la aspecte concrete ale vieții, precum dezvoltarea economică, accesul la informația riguroasă, egalitatea de șanse și de gen, combarea migrației etc.
Seria de conferințe, expoziții și dezbateri se intitulează „Patrimoniul cultural imaterial – cultura în armonie cu natura”, o temă menită să evidențieze rolul pe care patrimoniul cultural imaterial îl poate juca în influențarea pozitivă a mediului natural în contextul schimării climatice.
Vorbitorii din România și Lituania vor prezenta puncte de vedere multidisciplinare (chimie, arhitectură, etnografie, restaurare-renovare, muzeologie, istorie culturală) despre valoarea biologică și culturală a lemnului, în calitatea acestuia de materie primă pentru o parte semnificativă a culturii tradiționale românești și universale.
Meșterul popular Viorel Marian de la Fălticeni va ciopli în fața audienței și va răspunde la întrebări în cadrul secțiunii interactive.
Dezbatarea cu format hibrid (on-line și fizic) se va desfășura în Sala de conferințe a Casei Muzeelor din Iași, în ziua de 20 ianuarie, unde vă așteptăm începând cu ora 10:00. La aceeași dată se va deschide expoziția temporară Lemnul în cultura tradițională, la etajul II al Casei Muzeelor, sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.