Ziua Internațională a non-violenței în mediul școlar a fost marcată de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași printr-o serie de ateliere de dezvoltare profesională pe problematica dezvoltării abilităților de gestionare a furiei la (pre)adolescenți.
În data de 30 ianuarie 2023 practicienii din CJRAE Iași, reuniți în grupuri de intervizare, au avut oportunitatea de a aborda problematici precum:
- Cum construim un climat educațional armonios în școală?
- Cum pot afecta agresivitatea, violența , bullying-ul, relațiile interpersonale din mediul școlar?
- Cum poate afecta furia dezvoltarea armonioasă a copiilor?
- Care sunt efectele furiei?
- Cum anume putem dezvolta strategii de control eficiente?
- Cum îi putem ajuta pe copii să răspundă sănătos în situații tensionate?
Moderatorii activităților, profesori consilieri școlari participanți la activitatea de formare din cadrul proiectului Strengthening the response and preparedness child protection systems for refugee Ukrainian children and their families in Iasi and Vaslui counties, finanțat de UNICEF România, implementat de Asociația Alternative Sociale, ne-au propus o serie de exerciții practice:
- “Ce se află în zona mea de control?”
- “Acționăm sănătos sau nesănătos?”
- “Sunt responsabil pentru acțiunile mele!”
Emoțiile au o funcție de adaptare a organismului nostru față de tot ceea ce ne înconjoară. Necontrolate însă, ele ne pot afecta viața. Dintre toate emoțiile, poate că furia are un impact semnificativ asupra stării noastre de bine și asupra relațiilor cu cei din jur. Și observăm deseori asta, mai ales la nivelul relaționării dintre elevii noștri. De aceea, este esențial să înțelegem mai mult despre modul în care furia are impact asupra vieții noastre și asupra vieții celor din jurul nostru, indiferent care ar fi postura în care ne aflăm, cea de elev sau cea de profesor.
Activitățile de dezvoltare profesională pe problematica dezvoltării abilităților de gestionare a furiei la (pre)adolescenți constituie contextul adecvat pentru construirea unui climat armonios în mediul educational și pentru construirea unei mai eficiente relaționări cu noi înșine, cu elevii noștri, cu cei din jur.
Au răspuns invitației de participare la atelierele de dezvoltare personală, alături de profesorii consilieri școlari și profesorii logopezi din CJRAE, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Biroul Siguranță Școlară.