39 de trupe vor participa la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului concurs de teatru școlar “Hai la teatru!” care se va desfășura în cele două săli ale Teatrului Luceafărul în zilele de 20 și 21 martie. Calendarul Festivalului este stabilit într-o perioadă în care atenția întregii lumi este îndreptată mai intens asupra creației scenice. 20 martie este desemnată de UNESCO Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret; pe 21 martie se celebrează Ziua Mondială a Marionetei; 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului. “Conceptul care fundamentează evenimentul este rocada pe care o propunem tinerilor artiști. Noi, specialiștii, trecem în sală și devenim spectatori. Ei, cei din public, urcă la rampă și dau proba talentului și a interesului pentru arta scenică”, spune teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.
Prima etapă, a înscrierilor (peste 60 de trupe), a fost urmată de o preselecție care a păstrat în concurs 39 de ansambluri de elevi. Ideea structurală a evenimentului este apropierea tinerilor pasionați de arte de fenomenul teatral pe care să-l cunoască din interior.
Lista finaliștilor include ansambluri cu participare de tradiție: Măscuțele vesele Iași, Thalienii Iași, Cantalup Valea Lupului, Moftangiii Șipote, Mooz Iași, Les Apos’ Iași, Millo Pașcani, Fenomenalii Pașcani, Victorița Victoria etc. Dar și altele noi: Drama Club Deleni-Maxut, cu o scenetă în limba engleză; proiectul Star of Hope cu copii refugiați din Ucraina (în ucraineană, cu traducere în limba română).
Din total, 28 de trupe provin din orașul Iași, restul din Victoria, Pașcani, Șipote, Țibănești, Horlești, Rediu, Valea Lupului, Satu Nou Belcești, un total de 519 elevi iubitori ai teatrului îndrumați de 51 de coordonatori, studiind în școli și licee de diverse profiluri.
Cele două zile de Festival “Hai la teatru!” vor însemna și un workshop susținut de actorul George Cocoș, intitutlat sugestiv “Teatrul și dezvoltarea personală în adolescență”. Atelierul li se adresează participanților în concurs și dorește să sublinieze cât de importantă este activitatea teatrală la vârsta modelării propriei personalități. “Ceea ce voi face va fi bazat pe interacțiunea activă dintre participanți, urmărind capacitatea de dezvoltare a lucrului în echipă prin mijloace teatrale și va fi destinat în special adolescenților. Atelierul se va axa pe acele jocuri inspirate din lumea teatrului ce pot produce coeziuni in cadrul grupului, astfel încât rezultatul final să fie eficient și spectaculos″, precizează George Cocoș.