Pe 24 martie este marcată în fiecare an Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.
În acest context, reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Iași au pregătit o serie de activități pentru a semnala încă existența unei boli vechi de milenii care devastează omenirea.
”Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iasi, alaturi de Directia de Sanatate a judetului, cu sprijinul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa, al Consiliului Judetean Iasi si al Primariei Municipiului Iasi organizeaza in perioada 15-24 martie 2023 activitati menite sa transmita informatii despre tuberculoza in randul populatiei judetului. Programul de activitati legate de Ziua Mondiala a Tuberculozei cuprinde: – organizarea unei intalniri de informare si instruire cu asistentii medicali comunitari din judetul Iasi, -desfasurarea unei activitati de informare despre tuberculoza desfasurata de catre medici din cadrul DSP Iasi si de catre medici rezidenti ai Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi in fata elevilor Liceului Garabet Ibraileanu din Iasi, -actiuni de educatie sanitara in gradinite urmate de un test de verificare a cunostintelor retinute prin desene pe tema sanatatii plamanului si a tuberculozei, -postarea de afise publicitare, rularea unor mesaje zilnice pe tema tuberculozei pe ecranele din mijloacele de transport in comun; -informatii despre tuberculoza vor fi prezente si pe site-ul Spitalului clinic de pneumoftiziologie Iasi cât si pe adresa de facebook a Dispensarului TBC. Ca in fiecare an , in seara zilei de 24 martie atat cladirea Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa cat si cladirea Primariei Municipiului Iasi vor fi iluminate in rosu.
Mesajul pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii il propune pentru acest an este unul mobilizator, optimist : Da! Putem invinge tuberculoza! tocmai pentru ca raportul pentru tuberculoza pentru anul 2022 al aceluiasi organism arata ca, la nivel mondial, rata mortalitatii precum si incidenta bolii a crescut in ultimii doi ani indepartand lumea medicala de scopul propus, acela de a aduce frecventa tuberculozei in lume la valori minime. De aceea OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2023-2030 în vederea eliminarii tuberculozei. Tintele strategice majore propuse pentru aceasta perioada reprezinta depistarea a 95% dintre cei bolnavi de tuberculoza si tratarea cu succes a 90% dintre acestia, adica depistarea a 50 milioane persoane suferinde de tuberculoza in acest interval de timp dintre care 4.7 milioane sunt copii iar 2.2 milioane prezinta tuberculoza cu rezistenta la medicamentele anti TB. Romania aderat in totalitate la programul propus cu atat mai mult cu cat incidenta globala a tuberculozei a crescut in ultimii 3 ani de la 37,3%000 in 2020 la 46,1%000 in 2023.
Reteaua de pneumologie beneficiaza in prezent de multe aparate pentru diagnosticul bacteriologic rapid al bolii precum si de medicamente speciale pentru tratamentul formelor de boala chimiorezistenta obtinute prin buna colaborarea Ministerului Sanatatii cu organizatii non guvernamentale, ceea ce face ca activitatea de diagnostic sa fie rapida iar tratamentul- complet. ”, a transmis Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.