Joi, 24 martie, a fost marcată la Iași „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei” printr-o serie de evenimente organizate de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie la care a participat şi Marius Sorin DANGA, vicepreşedinte al Consiliului Județean.
Medicii spun că în perioada pandemiei a scăzut drastic numărul de persoane care s-au prezentat la unităţile ambulatorii de pneumologie, chiar dacă aveau simptome clare. Ca urmare, pacienţii cu tuberculoză au fost depistaţi în stadii avansate de boala, uneori fără posibilitate de salvare, atrag atenţia specialiştii.
”Am participat la conferința de presă de lansare a Conferinței naționale cu participare internațională „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei”.
Evenimentul constituie un succes științific, astfel că numărul medicilor care doresc să se informeze asupra riscurilor, prevenției și asupra obiectivelor terapeutice legate de „cel mai mare ucigaș infecțios al omenirii”, se ridică la peste 850.
Am ținut să particip și în acest an la acest eveniment în semn de apreciere față de colectivul spitalului și de munca acestuia în perioadele dificile pe care le traversam dar și pentru a reafirma hotărârea pe care Consiliul Județean Iași o are în a investi în infrastructura de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Pe lângă faptul ca vrem să aducem la un nivel superior actuala infrastructură, proiectul nostru de suflet este de a dezvolta un nou spital, adaptat zilelor noastre, Spitalul Clinic Integrat de Boli Respitorii din locatia actualei Sectii IV dr. Clunet din Bucium.”, a afirmat Marius Sorin DANGA, vicepreşedinte al CJ.
După o analiză a evoluției tuberculozei în județul Iași, toți cei implicati în activitatea de supraveghere și management a cazurilor de tuberculoza, au constatat că numărul cazurilor de TB au scazut de la 639 în 2018 la 421 în 2021, scădere de aproximativ 40%, dar față de anul 2020, în 2021 numărul de cazuri de TB a crescut cu 5%.
”Aceste scăderi și variații nu înseamnă ca tuberculoza are o evolutie favorabilă clară; fenomenul își are explicația în coabitarea cu pandemia SARS COV2 care a dus la o scădere drastică a numărului de persoane care s-au prezentat la unitățile ambulatorii de pneumologie chiar dacă aveau simptome clare ale unei afecțiuni respiratorii înalt sugestive pentru tuberculoză din cauza fricii să nu fie descoperiți cu Covid și internați.
Informațiile false, eronate au circulat și „au prins „ mai bine la populație decât cele date de specialiști; ca urmare, persoane cu TB s-au prezentat în stadii avansate de boală, uneori fără posibilitate de salvare.
Discreta crestere a incidenței totale și a celei la copii atrage atenția asupra unui posibil număr mare de îmbolnaviri care pot să apară în 2022 și în anii care urmează.
OMS estimează că pandemia COVID a dus la un regres al tendinței de scădere a incidenței cazurilor de tuberculoza de cel putin 5 ani.
Dacă la acest fenomen adăugăm și conflictul armat din Ucraina, urmat de migrarea importantă de populație, s-ar putea să avem o creștere și mai mare decat cea estimată.
De aceea, trebuie să fim pregătiți, sunt necesare fonduri mai mari pentru programul de supraveghere și control al tuberculozei în vederea unui diagnostic rapid modern genetic și pentru terapie cu medicamentele necesare diverselor forme de tuberculoză care pot să apară.”, a spus dr Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.