În fiecare an, la data de 14 iunie, lumea întreagă celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
Scopul acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să facă acest act salvator de vieți.
Consiliul Județean Iași este partener în cadrul campaniei de donare de sânge, demarată în acest an de Institutul Național de Transfuzie Sanguină, cu ocazia Zilei Internaționale a Donatorului de Sânge.
“Ne-am alăturat campaniei deoarece este un bun prilej pentru a transmite un semnal de alarmă în rândul cetățenilor privind necesitatea și importanța donării de sânge și pentru a crește gradul de conștientizare asupra unui simplu gest ce salvează vieți.
Vă invit pe toți cei care puteți dona să faceți acest gest care înseamnă totul pentru cineva aflat în nevoie.
Împreună, suntem parte a faptelor bune!”, a transmis președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Ziua de 14 iunie a fost stabilita de către OMS ca Ziua Mondială a Donatorului de Sânge în semn de omagiu pentru imunologului Karl Landsteiner, cel care a descris pentru prima oară grupele sanguine în sistemul OAB. Pentru aceasta descoperire a obținut premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930.
Dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o măsura terapeutică fundamentată științific și de mare eficacitate.
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în toată lumea pentru a mulțumi tuturor donatorilor de sânge voluntari pentru donația lor. Prima dată când s-a sărbătorit acest eveniment a fost în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Acest eveniment este o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a importanței donării de sânge și pentru a sărbători numărului de vieți salvate zilnic de donatorii de sânge. În plus, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge marchează avantajul neprețuit de a avea provizii accesibile și la timp de sânge pentru sănătatea universală.
Un studiu național arată că 4 din 10 români au donat sânge, iar majoritatea a făcut acest gest pentru o persoană apropiată. Dincolo de aceste statistici, lipsa donatorilor și a sângelui are ca efect amânarea intervențiilor chirurgicale, suferință și chiar vieți pierdute.
Actul de donare este sigur, nedureros și extrem de valoros! O doare de sânge poate salva trei vieți.