Ploile din lunile mai și iunie au creat condiții optime pentru dezvoltarea și creșterea mai multor specii de ciuperci, comestibile, dar mai ales toxice. Este foarte ușor ca o ciupercă pe care o știam comestibilă să fie confundată cu una care ne pune în pericol sănătatea, chiar și viața.
O mare atenție trebuie acordată și ciupercilor cumpărate de la vânzătorii ambulanți, care, nu de puține ori, își expun marfa în locuri neautorizate. Produsele acestora nu sunt verificate de autoritățile de supraveghere a pieței.
Specialiștii spun că pentru a reduce orice risc este bine să cumpărăm doar ciuperci de cultură, din locuri
autorizate, care sunt însoțite de documente de atestare a calității. Ciupercile trebuie păstrate în dispozitive frigorifice, la temperatura de 2-4 grade C. Trebuie alese doar ciupercile tinere, sănătoase, tari, elastice, neatacate de larve și nestrivite.
”Semnele intoxicației cu ciuperci pot apărea de la câteva minute de la consum, până la câteva ore (aproximativ 3-6 ore). În funcție de specia ciupercilor ingerate (mai exact tipul de toxină conținută de acestea și perioada de incubație), de cantitate și de vârsta persoanei care a ingerat ciupercile, stabilim gravitatea intoxicației.
Persoanele cele mai sensibile sunt copii, vârstnicii și persoanele imunodeprimate. Dintre
simptome menționam: greață, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice cu mucus și/sau sange, xerostomie (senzație de gură uscată), hipersalivație, astenie fizică, cefalee, vertij, tahicardie, hipotensiune arteriala, febra, erupții, halucinații, delir, convulsii, pierderea stării de conștiință, comă, colaps.
La primele semne de intoxicatie trebuie să sunăm la 112 și să ne prezentăm de urgență la spital pentru efectuarea lavajului gastric. Până ajunge serviciul de ambulanță, trebuie să ne hidratăm cât mai mult
(>2-3litri de apă, lapte, etc.); repaus la pat (evitarea efortului fizic pentru a nu intensifica absorbția toxinelor in sange).
ATENȚIE! Nerespectarea temperaturii și a condițiilor de păstrare provoacă modificări organoleptice, dezvoltarea microfaunei și oxidarea ciupercilor. Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare și spălare nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conținuta de ciuperca.”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
La începutul săptămânii, o femeie de 69 de ani a ajuns la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” după ce a mâncat ciuperci pe care le-a cules din pădure. Femeia este din Sinești – judeţul Iaşi – și a sunat singură la 112 când i s-a făcut rău. A fost internată la clinica medicală – Toxicologie.