Inspectoratul pentru Situații de Urgențe “Mihail Sturdza” al județului Iași și Aeroportul Internaţional Iași au organizat, astăzi, un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, având ca temă “Managementul integrat al intervenției serviciilor profesioniste, în cooperare cu alte forțe, pentru gestionarea situațiilor de urgență în cazul producerii unui incendiu la banda transportoare într-un terminal, soldat și cu victime”.
Obiectivele exercițiului au fost:
• evaluarea situaţiilor de urgenţă produse şi stabilirea măsurilor şi acţiunilor specifice de gestionare a acestora;
• antrenarea în comun a forţelor participanteprivind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns în situaţii de urgenţă;
• antrenarea personalului privind modul de acţiune în cazul producerii unui incendiu şi cunoaşterea posibilităţilor de organizare a acţiunilor de răspuns;
• verificarea viabilității Planului de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență;
• verificarea modului de realizare a cooperării între forţele participante.
Exercițiul de astăzi a făcut obiectul intervenției în situația declanșării unui incendiu în zona de sosiri a terminalului T2 (zboruri interne), ca urmare a apariției unei defecțiuni la banda transportatoare de bagaje. Potrivit scenariului, incendiul s-a produs la ora 10.00, în sală fiind prezenți câțiva pasageri.
Pompierii din cadrul aeroportului s-au mobilizat cu două autospeciale de intervenție și stingere, între timp fiind alertat și Inspectoratul Județean de Urgențe. Echipajele ISU s-au deplasat la fața locului cu trei autospeciale de stins incendii cu apă și spumă, o autospecială de transport victime multiple și personal, precum și două echipaje de prim ajutor calificat.
Conform planului, pompierii au pătruns în terminal folosind inclusiv scările de intervenție și au reușit să stingă flăcările. Nu au fost înregistrate pagube însemnate. Potrivit scenariului, din cauza fumului degajat în terminal, trei persoane au suferit intoxicații și au făcut atac de panică, fiind evaluate la fața locului și apoi preluate cu ambulanțele SMURD.
S-a intervenit pentru localizarea, evaluarea situaţiei din interiorul terminalului, coordonarea evacuării în afara zonei de pericol către echipajele medicale (SMURD/SAJ) și acordarea asistenţei medicale de urgență.
Operațiunea a fost coordonată de către inspectorul șef, colonel Ionuț – Ciprian Gradinaru, și a durat 30 de minute. La acțiune au participat 36 de pompieri.
Acțiunea a fost organizată cu prilejul zilei de 13 Septembrie, când se sărbătorește Ziua Pompierilor din România. Mâine se împlinesc 174 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii de la 1848, unde și-au dat viața 165 de pompieri români.
Simularea a fost realizată și cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, fiind prezente și structurile din cadrul aeroportului: Serviciul Român de Informații, Secția Regională de Poliție Transporturi Iași, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, UPU-SMURD, Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al Aeroportului Iași.
Exercițiul de la aeroport s-a încheiat cu o analiză a modului și capacității de intervenție în cazul producerii unui incendiu, concluzia fiind aceea că forțele angrenate în desfășurarea exercițiului pot gestiona cu succes o situație de urgență.
“Simularea de astăzi s-a desfășurat conform planului stabilit, coordonarea între cele două instituții a fost excelentă, timpii de intervenție în zona afectată fiind foarte buni. Siguranța și integritatea cetățenilor ce tranzitează zilnic Aeroportul Iași sunt prioritare, tocmai de aceea astfel de exerciții sunt mai mult decât binevenite și consider că ar trebui organizate cel puțin o dată pe an. Mulțumesc Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași pentru colaborare, precum și celorlalte instituții care s-au implicat în organizarea și buna desfășurare a acțiunii de astăzi”, a declarat Directorul General al Aeroportului Iași, Romeo Vatră.