Capitala Republicii Moldova, Chișinău, găzduiește zilele acestea Reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, eveniment la care participă Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, Marius Sorin DANGĂ, vicepreședinte al Consiliului Județean.
Din delegație mai fac parte Marieta Afilipoaie, directorul executiv al Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean, Crenguța Lungu, șef Serviciu Programe şi Strategii și alți reprezentanți ai CJ Iași.
”Zilele acestea mă aflu la Chișinău, la întâlnirea Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operational Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.
Prin acest program, Uniunea Europeană a alocat 89,1 milioane de euro pentru acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.
Iașul, ca județ învecinat direct cu Republica Moldova și al doilea cel mai mare județ din România ca număr de locuitori, are experiența și resursele pentru a sprijini raioanele din Republica Moldova să se dezvolte, să acceseze fonduri europene și să ne implicăm în proiecte transfrontaliere prin care să schimbăm fața comunităților de pe ambele maluri ale Prutului.
Inițiativele finanțate de Uniunea Europeană au contribuit la îmbunătățirea vieții oamenilor.
Adevărul este că România s-a dezvoltat în cei 15 ani de la aderarea la UE mult mai mult decât a făcut-o în cei 18 ani de la revoluția din 1989 și până în 2007, când a devenit membru al uniunii.
De un parcurs asemănător poate avea parte și Republica Moldova și, dacă mă întrebați pe mine, cea mai bună cale de a ne susține frații de peste Prut în momentul de față este să să promovăm și să intrăm în cât mai multe parteneriate transfrontaliere și transnaționale cu unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova.
În aceeași măsură, trebuie să ne punem la dispoziție toată experiența, tot know how-ul în ceea ce privește accesarea finanțărilor europene pentru a sprijini Moldova să valorifice orice oportunitate de a trage fonduri europene în țară.
Cu sprijinul BRCT, am organizat și noi la Consiliul Județean „Forumul Transfrontalier – oportunități pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027” și a fost o bună ocazie pentru a prezenta perspectivele de dezvoltare pe care cooperarea transfrontalieră le creează.
Începând de anul acesta, am readus la Iași președinția euroregiunii, care poate și trebuie să funcționeze ca un instrument eficient de atragere a fondurilor europene.
Suntem 36 de membri ai acestei asociații și trebuie să folosim această oportunitate astfel încât să ne consolidăm relațiile de cooperare, să dezvoltăm proiecte împreună, să ne creăm un viitor comun sub umbrela acelorași valori și intenții bune de a aduce prosperitate în comunitățile pe care le reprezentăm.
Deschiderea noastră de a colabora cu Republica Moldova este totală și plecând de la rezultatele POC RO-MD 2014 – 2020, vom găsi soluții pentru a îmbunătăți procesul de cooperare și a valorifica mai mult oportunitățile de finanțare din noul exercițiu financiar comun.”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.