După doi ani de pandemie, medicii spun că în acest sezon rece se confruntă cu tot mai multe viroze determinate de virusul respirator sincițial, cu care sunt diagnosticați mai ales copiii. Dacă în cazul unor pacienți simptomele sunt ușoare, asemănătoare unei viroze, au fost și situații în care specialiștii infecționiști au recomandat spitalizarea.
La Iași, diagnosticarea infecției cu virusul sincțial respirator se poate face la Spitalul de Boli Infecțioase, în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară.
”Acest virus, cu un grad de contagiozitate ridicat are manifestări comune virozelor respiratorii de care însă, trebuie să ținem cont, deoarece este principala cauză a bronșiolitelor și pneumoniilor. Aceste afecțiuni sunt periculoase mai ales când vorbim de categorii extreme de vârstă. Poate debuta simplu cu rinoree, disfagie, tuse seacă dar și febră înaltă, peste 38.5 grade C, durere toracică accentuată, frisoane, dificultate la respirație.
În oricare din cazurile de mai sus, pentru că prezența și manifestarea simptomelor diferă de la
persoană la persoană, este necesar să luați legătura cu medicul de familie sau chiar să vă adresați
triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași.
Diagnosticarea corectă se face doar prin realizarea triplului test pentru a diferenția tipul de
afecțiune respiratorie existentă: gripă, covid sau viroză cu virusul respirator sincițial. Probele se
analizează în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al spitalului nostru. Testarea se
efectuează doar pentru pacienții care se se prezintă în Triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf.
Parascheva” Iași și cărora li se realizează foi de zi sau continue, în funcție de ceea ce stabilește medicul care a preluat cazul. Pentru fiecare dintre aceste patologii tratamentul este diferit, medicul curant fiind
singurul care poate stabili acest lucru ”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Virusul sincțial respirator se răspândește de la persoană la persoană prin picături respiratorii, iar perioada de incubație după inoculare variază de la 2 la 8 zile, în funcție de factorii gazdei, cum ar fi vârsta pacientului.
În luna decembrie, la Spitalul de Boli Infecțioase au fost confirmate 13 cazuri cu virusul sincițial.