Administratorul public al județului Iași, Andrei Cazacu, a efectuat o vizită de lucru la casa memorială a scriitorului Mihail Sadoveanu, unde a discutat cu managerul MNLR și personalul muzeului despre starea în care se află imobilul.
„Clădirea muzeului s-a aflat timp de 10 ani în litigiu. Din cauza situației juridice nu a fost posibilă, până acum, includerea într-un proiect amplu de reabilitare și restaurare, dar au fost alocate fonduri pentru reparații curente în baza solicitărilor făcute de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, instituție care administrează clădirea.
Ultima intervenție asupra clădirii Muzeului „Mihail Sadoveanu”, pentru restaurare, a avut loc în perioada 1978-1980, când a fost deschis muzeul. De atunci, s-au făcut expertizări tehnice în anii 1990 și 2009.
Din cauza situației juridice, de-a lungul timpului s-au făcut doar lucrări de verificare, reparații curente și de întreținere, dar nicio investiție majoră.
Din fericire, în acest moment nu mai există nici un litigiu pe patrimoniul Muzeului ,,Mihail Sadoveanu”, activitatea de revendicare imobiliară fiind soluționată definitiv de Judecătoria Iași.
Putem astfel să facem investițiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea clădirii, astfel încât să păstrăm acest simbol cultural al Iașului, care a fost reședința lui Mihail Kogălniceanu, l-a găzduit și pe compozitorul George Enescu, iar timp de 18 ani a fost căminul familiei Sadoveanu. Trebuie să facem tot posibilul să păstrăm și să promovăm patrimoniul cultural al Iașului.”, a declarat administratorul public al județului, Andrei Cazacu.
Pentru început, MNLR va demara o expertiză tehnică pentru a se determina cu exactitate care este situația clădirii și următoarele etape de intervenție.