”Dacă în trecut aveam unul sau doi pacienți, într-un an, cu germeni multidrog rezistenți, acum frecvența cazurilor de acest gen este îngrijrătoare, specialiștii noștri confruntându-se cu un astfel de pacient la două- trei luni”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Una dintre cauzele apariției rezistenței la tratament este administrarea incorectă sau greșită a antibio- ticelor, spun medicii. Spre exemplu, răceala, virozele respiratorii ( gripa) sunt provocate de virusuri, împotriva cărora antibioticele nu sunt eficiente , ceea ce înseamnă o utilizare incorectă.
”Frecvent am adus în discuție acest subiect ,care, din pacate, este în continuare de actualitate: antibioticele nu reprezintă un panaceu universal. Populația trebuie să știe că, dacă nu sunt administrate atunci când trebuie și cum trebuie, fac mai mult rău, decât bine.
Nu trebuie administrat antibiotic în tratamentul unei infecții virale. Sigur, infecțiile virale, netratate la timp se pot suprainfecta bacterian, moment în care se inițiază tratamentul cu antibiotice, de aceea este foarte important să stabilim precoce un diagnostic de certitudine și să inițiem administrarea antibioticului, atunci când tratăm infectii bacteriene, antivirale atunci când pacientul prezinta o infectie virala – cum este gripa, sau cu antifungice, atunci când vorbim de infecții cu fungi.
De altfel, potrivit informării din noiembrie 2022 a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenței la antibiotic, cauza fiind utilizarea neconforma a acestora.
De aceea, este responsabilitatea medicului să răspundă tuturor întrebărilor pacientului și să-i clarifice diagnosticul și tratamentul instituit.
O decizie privind eliberarea pe bază de rețetă specială a antibioticelor pare a fi tot mai imperios necesară, luând în calcul rezistența bacteriană tot mai crescută la antibiotice, dar și de faptul că, prin continuarea acestui trend se va ajunge în situatia în care nu vor mai exista soluții terapeutice pentru cazurile grave.”, a completat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.