Cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei, Astroclubul Iași, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și Fundația Academică IF2000 vă invită sâmbătă, 29 aprilie 2023, începând cu ora 18:00, în zona pietonală de pe Bd. Ștefan cel Mare (în fața Primăriei Municipiului Iași), la observații astronomice. Publicul interesat va avea la dispoziție instrumente astronomice (telescoape, lunete solare și binocluri) și va beneficia de îndrumarea astronomilor amatori.
Vom începe sesiunea de observații astronomice cu steaua centrală a Sistemului nostru solar, Soarele. Vom urmări petele solare, direct prin telescoape prevăzute cu filtre speciale, dar și prin metoda proiecției. Vom vorbi despre fotosferă, cromosferă, coroană solară, când și cum s-a născut steaua noastră și odată cu ea Sistemul solar.
După ora 19:00 trecem la observarea astrului nopții, Luna, prin instrumentele astronomice ale membrilor clubului: lunete şi telescoape prin care pot fi observate direct prin ocular: craterele lunare, văile, munții şi mările din relieful satelitului nostru. De asemenea, vom încerca să determinăm unde au ales astronauții să aselenizeze în misiunile Apollo.
În crepuscul vom căuta strălucitorul Luceafăr de seară – planeta Venus, iar după lăsarea întunericului, vom observa cea mai în vogă planetă a sistemului nostru solar – Marte.
În situația în care condițiile meteorologice nu vor fi favorabile și cerul nu va fi senin, observațiile astronomice solare și nocturne vor fi amânate pentru o altă dată care va fi anunțată din timp.
———–
Ziua Internațională a Astronomiei (Astronomy Day) se sărbătoreşte de două ori pe an: primăvara (între 15 aprilie şi 15 mai) şi toamna (între 15 septembrie şi 15 octombrie), în sâmbăta în care Luna este în apropierea Primului Pătrar. Evenimentul a fost marcat pentru prima dată în anul 1973, cu scopul de a atrage atenția publicului larg asupra astronomiei și reprezintă momentul în care astronomii amatori se reunesc pentru a oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a observa în mod direct frumusețile cerului.
Pe lângă toate acestea, Ziua Internațională a Astronomiei este o modalitate prin care pasionații își pot împărtăși cunoștințele publicului larg și pentru toți cei interesați de astronomie o ocazie de a-și explora pasiunea și de a-și spori cunoștințele. Important este să petrecem ceva timp privind cerul și să înțelegem cu modestie locul nostru în Univers.