Tehnologia ultramodernă este folosită cu succes la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, aparatura, în valoare de 5,3 milioane de euro ,fiind achiziționată cu sprijinul Consiliului Județean Iași.
Procedura folosită în tratamentul afecțiunilor intracraniene presupune aplicarea razelor Gamma, care înlocuiesc astfel metoda clasică de intervenție.
Cei care au nevoie de această terapie sunt în general pacienți cu leziuni ale creierului care sunt foarte greu de operat sau chiar inoperabile .
Zilnic, la spitalul ieșean, sunt efectuate șase proceduri cu Gamma Knife. Potrivit specialiștilor, această terapie stereotactică poate remedia o multitudine de leziuni localizate la nivelul creierului, cei mai mulți dintre pacienți fiind externați în aceeași zi în care au suferit intervenția.
”Avem cazuri din ce în ce mai complexe , mai dificilă, care necesită o abordare multidisciplinară . Cazurile se discută în comisii de cel puțin două ori pe săptămână. Avem un caz deosebit, al unei tinere care are o malformație arterovenoasă, cu o evoluție din naștere pe care ne stărduim să o tratăm succesiv, pacienta venind la noi anual și cel mai probabil va beneficia si ea de acest tratament prin radiochirurgie de tip Gamma, pe lângă tratamentul pe care ăl face până acum.
Laboratorul Gamma Knife este o investiție care cu adevărat și-a meritat cheltuiala. ”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu”.
Un bărbat de 50 de ani, diagnosticat cu meningiom, o tumoră dezvoltată la nivelul meningelui, a fost primul pacient a beneficiat de o astfel de intervenţie, în luna august a anului trecut. Acum, pe lista de așteptare pentru acest tip de tratament se află 150 de pacienți.
Tratamentul Leksell Gamma Knife este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate Iași