Într-o poveste de curaj, o femeie de 74 de ani a călătorit sute de kilometri în căutarea speranței și a unei șanse la viață.
Lunile de dureri interminabile la cap și vizite în numeroase spitale din România, dezamăgirea provocată de lipsa unui diagnostic cert și a unei fărâme de speranță în mai bine aveau însă să se încheie neașteptat.
Femeia a văzut la televizor povestea tânărui student, cu o tumoare de 9 cm, salvat print-o operație pe creier realizată cu succes la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Sperând într-o șansă la viață și fără să se mai gâdească la distanța față de casă și orele de drum obositor pentru ea, de la Hunedoara la Iași, a luat hotărârea să ajungă în același loc: Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași .
“M-a luat o durere groaznică de cap, care nu-mi trecea cu nimic. Și am mers la spital, dar nu am zis nimic nici copiilor. Am fost internată la Petroșani. Mi-au spus că nu au ce să-mi facă. Am fost și la București, unde mi-au făcut un CT . Nu mi-au dat nicio șansă, decât aici, la Iași. Toată lumea… Mi s-a spus că trebuie să fiu operată, e foarte dificil. Am fost de două ori la Petroșani, unde mi-au administrat perfuzii pentru durere. Și nu s-a rezolvat mare lucru. Mi s-au spus că nu depinde de ei, doamnelor. Le mulțumesc și am zis că s-au gândit și la mine. Ce să zic… nu știu cum să mulțumesc. Toată lumea este cumsecade, toate asistentele, toată lumea. Eu așa ceva nu am mai văzut. Mă rog la Dumnezeu pentru toată lumea care m-a ajutat.”, a spus Ana Ciobanu, pacientă.
După o serie de investigații amănunțite, a primit un diagnostic tulburător: o tumoare pe creier care îi punea viața în pericol. Specialiștii de la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au decis să utilizeze în cazul pacientei aparatul de radiochirurgie stereotactică de tip Gamma Knife.
“După ce a fost consultată în mai multe clinici din țară, a ajuns în sfârșit la noi, cu o leziune tumorală la baza craniului, dificil de tratat chiar și pentru posibilitățile noastre, care nu sunt puține. Dar, având în vedere că localizarea și tipul de tumoră erau puțin particulare, ne-am pus reale întrebări în ceea ce privește anatomia patologică. Drept urmare, am procedat la o biopsie endoscopică prin nas, pentru a determina tipul de tumoră și, ulterior, dacă putem aplica radiochirurgie de tip Gamma Knife. Surpriza a fost că am descoperit că este o leziune secundară, probabil că un cancer provenit din altă parte a corpului. Am inițiat deja procedura de radioterapie fracționată în acest caz, adică mai multe ședințe pe parcursul a câtorva zile. Urmează să obținem rezultatul anatomopatologic final, care va veni și acesta într-un timp rezonabil. După aceasta, va trebui să fie tratată într-un centru oncologic pentru patologia de fond. Cazul este o dramă pentru un pacient care a fost tratat inițial ca o sinuzită. A trecut prin mai multe clinici până am reușit să-i punem un diagnostic corect. Acum, are un diagnostic și un tratament, iar noi credem că îi putem îmbunătăți calitatea vieții și să-l sprijinim să treacă mai ușor prin aceste momente critice din viața domniei sale.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Acum femeia primește îngrijire medicală atentă și sprijin din partea personalului medical.