În acest an se împlinesc șase secole de la prima atestare documentară a așezării permanente răzășești de pe colinele Ciorteștilor într-un document militar emis sub sigiliului Domnitorulu Ștefan cel Mare, întocmit de diaconul Teodor în cetatea Sucevei, prin care erau stabilite „ocolurile țărănești” pentru aprovizionarea curților domnești din Moldova cu rol de apărare împotriva Otomanilor.
Această aniversare istorică este un motiv în plus pentru administrația locală să organizeze pe parcursul întregului an o serie de evenimente omagiale reunite sub egida ”Ciortești 600. 2023 – An aniversar”.
În cadrul acestor evenimente, în zilel de 19 și 20 august va avea loc cea de a doua ediție a Festivalului Regional de Folclor „Colinele Ciorteștilor” organizat cu sprijinul Consiliului Județean Iași (CJ Iași) în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al C. J. Iași.
Pe parcursul celor două zile de festival autoritățile au pregătit un program artistic variat. Pe scena amplasată la piața Coropceni vor urca atât artiști locali cât și artiști și ansambluri invitate din județul Iași, dar și din județele învecinate.
„În cadrul festivalului vor fi premiate cuplurile care anul acesta împlinesc 50 de ani de căsătorie, elevii cu rezultate bune la învățătură și va fi lansată ediția aniversară a „Monografiei Comunei Ciortești, județul Iași” (Ed. Sedcomlibris Iași n.r.), realizată de Mihaela Botezatu (coordonator), prof. Vicu Merlan și Maricica Grigoriu, aceasta fiind ediția a doua revizuită și adăugită” a declarat Alina Apostol, primarul comunei.
Evenimentele vor începe în ambele zile 19-20 august la ora 14.00 pe scena ce va fi amplasată în Piața Coropceni.
În prima zi a festivalului, pe 19 august, pe scenă vor urca elevii Școlii Gimnaziale Ciortești, elevii Școlii de dans ”Maria Verdeș Dance School”, Fanfara de Copii Ciortești-Dolhești, Ansamblul de copii de la Gorban – coord. Diaconu Despina, Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, Ansamblul Folcloric de Copii și Tineret ”Florile Moldovei” Iași, Ansamblul de Folclor ”Cetina” din localitatea Vama, județul Suceava, Ansamblul folcloric ”Moldovenii din CETATE” Moșna, Iași – instructor Dan Cernat, Biatrice Duca, Remus Fandarac, petrecerea va continua pentru tinerii noștri alături de un DJ până dimineața.
În a doua zi a festivalului programul artistic va fi oferit de Ansamblul Folcloric Scânteia, Ansamblul Folcloric ”Borosoaia” din Plugari, Ansamblul Folcloric ”Sârba-n Ciobănaș din” Coarnele Caprei, Ansamblul ”Corăgheasca” din Deleni, Ansamblul Folcloric ”Bahluiețul” din Erbiceni, artiștii Loredana Colotin, Cristinel Iordăchioaia, Orchestra populară ”Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă , manager Dan Doboș, Dirijor Ion Oloieru, Carmen Macovei și Alina Alexandra cu Formația Bădăcica iar finalul celor două zile de sărbătoare va fi marcat printr-un foc de artificii.
Alături de cetățenii comunei la eveniment sunt așteptați să ia parte atât oficialități județene cât și centrale!