Având în vedere că în ultima vreme au existat tot mai multe opinii referitoare la intoxicația cu apă, medicii ieșeni vin cu precizări și atrag totodată atenția că astfel de cazuri sunt mult mai rare decât cele în care pacienții suferă de deshidratare și ajung la spital.
”Într-adevăr, intoxicația cu apă poate să apară însă aceste cazuri sunt extrem de rare!
Discutăm de ingerarea unei cantități mari de apă într-un timp foarte scurt. În acel moment, sodiul poate să sufere o diluție importantă și astfel să determine modificări importante în ceea ce privește starea de sănătate a organismului, dar acest lucru este foarte, foarte rar.
Ținând cont de faptul că trecem printr-o perioadă caniculară, hidratarea rămâne în continuare foarte importantă. Nu o ignorați!
Într-un interval de 12 ore, hidratați-vă cu o cantitate suficientă de apă, aproximativ 1,5 – 2 litri. Într-adevăr, sunt și fructe și legume care conțin o cantitate mai mare de apă, dar cu toate că le folosim în alimentație, nu trebuie sa ignorăm apa“, a spus dr. Florin Roșu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași.
Conform specialiștilor, hidratarea excesivă poate avea efecte negative în cazul diabeticilor, sau al bolnavilor de inimă, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unui infarct.
Intoxicația cu apă este perturbarea funcției creierului cauzată de consumul prea mare de apă. Această apă poate dilua electroliții din sânge, în special sodiul. Când nivelul de sodiu scade sub 135 mm/L, se numește hiponatremie. Atunci când nivelul de sodiu scade, lichidele se schimbă din exterior spre interiorul celulelor, determinând umflarea acestora. Atunci când celulele celulele creierului ajung să se umfle starea pacientului devine foarte gravă.