Evenimentul, o încununare a întregii activități Forbes de susținere a comunității de business din țara noastră, a fost structurat în două paneluri – dezvoltarea economică regională și investițiile și strategiile de success, în care reprezentanții companiilor locale și-au expus planurile de dezvoltare.
Prezent la această manifestare de succes pentru comunitatea de bussines, Marius Dangă, Vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, a declarat:
”Felicitări Forbes Romania pentru evenimentul dedicat Iașului – FORBES BEST CITIES FOR BUSINESS!
Felicitări premianților ieșeni: PHINIA România, Amazon Development Center Romania, Antibiotice Iasi, Iulius, COTNARI, Leier Romania, ArcelorMittal Tubular Products Iași, Palas Campus și Misavan . Voi și cei asemeni vouă dați sens Iașului și reprezentați motorul de a cărui performanță depinde ritmul nostru de dezvoltare!
La nivel regional, suntem capitala culturală, istorică, dar și mai important, suntem capitala economică a Moldovei: asigurăm 32,28% din PIB-ul regional și 3,35% din PIB-ul național (clasându-ne pe locul 1 regional și locul 7 național cu PIB de 8,05 miliarde de euro), la nivelul anului 2022. Nu e rău, dar nu senzațional, având în vedere potențialul județului nostru, dat de resursele umane (suntem cel mai mare județ al țării după București, cu peste un milion de locuitori și cu cea mai tânără populație), dar și de resursele materiale.
Iașul este un important centru academic, cu cinci universități de stat prestigioase care acoperă toate domeniile de formare – medicină, științele vieții, arte, politehnică, drept, economie, IT etc.
Avem peste 380.000 hectare de teren agricol, aproape 85.000 de hectare de pășune, aproximativ 98.000 hectare de pădure și vegetație forestieră.
Nu resursele i-au lipsit Iașului pentru a se dezvolta mai mult și mai bine, ci investițiile.
Din păcate, oaspeții noștri nu au ajuns astăzi la Iași pe autostradă, așa cum ar fi fost firesc iar lipsa autostrăzii a afectat dezvoltarea Moldovei, de la nivel de cetățean, la cel de antreprenor.
Cu totul alta ar fi fost astăzi soarta afacerilor ieșene dacă am fi putut ajunge în sudul sau în vestul țării pe autostradă.
Putem, însă, spune cu optimism că la Oriont 2030 A7 dar, mai ales, A8 vor deveni realități pentru Moldova..
Până atunci, construim la Iași o autostradă aeriană.
Vom avea al doilea cel mai mare aeroport din România.
Astăzi, la un an după obținerea autorizației de construire, suntem la un stadiu de execuție de 65%, iar până la sfârșitul lunii decembrie vom avea terminalul finalizat – peste 31.000 de mp, trei niveluri, capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual, 950 de pasageri/oră, 600 de locuri de parcare.
Nu ne oprim aici. La anul vom avea la Iași primul terminal de CARGO.
Reușim să facem toate astea în deplin parteneriat cu Primăria Municipiului Iași fără de care nu am fi avut la timp cele nu mai puțin de 4 Autorizații de Demolare/Construire necesare proiectului.
Autostrăzile nu sunt singurul lucru care i-a lipsit Iașului. Gândiți-vă că astăzi, la 33 de ani de la revoluție, Consiliul Județean Iași nu are încă un parc industrial în administrare.
Am pierdut numeroase oportunități de dezvoltare a mediului de business din cauza lipsei acestei infrastructuri atât de necesare pentru un areal de localizare a afacerilor pe măsura potențialului pe care îl are Iașul.
În acest moment, lucrăm la Parcul Industrial Lețcani și suntem cu lucrările aproape finalizate. Încă de când am început lucrările, au venit cererile de concesionare. Deși încă infrastructura nu este finalizată, avem cereri de concesionare pentru mare parte din suprafață. Atât de mare este nevoia din partea mediului de afaceri.
Pe același model ca parcul industrial Lețcani urmează să dezvoltăm parcuri și la Holboca și, Pașcani.
Dar poate cea mai mare provocare în acest domeniu va fi încerarea ca, împreună cu Primăria, să redăm circuitului economic platforma FORTUS, în total de 80ha de teren și hale.
Mediul de afaceri are nevoie de mai mult sprijin din partea statului și nu mă refer doar la scheme de ajutor de stat sau reduceri fiscale.
Statul trebuie să creeze un cadru care să stimuleze investițiile și să favorizeze dezvoltarea organică a businessurilor, așa cum s-a întâmplat odată cu aderarea României la UE.
Vom înființa la Iași, alături de Primărie și cu acceptul lui Marius Alexa , proprietarul mărcii, asociația “Invest in Iași” care să fie instrumentul de promovare proactivă a ofertei Iașului în România și în lume, va facilita agenților economici participarea la tîrguri de profil sprijinindu-i în procesul de internaționalizare. Și asta e treaba administrației publice.
Am trecut printr-o lungă perioadă de pandemie și cred că mediul de afaceri a fost printre cea mai încercată categorie de toate provocările generate de covid 19.
Pe toți cei care ați trecut cu bine peste pandemie sau chiar ați dezvoltat afaceri în această perioadă, nu pot decât să vă felicit sincer. Și îmi aduc aminte cel putin de provocările prin care Tiberiu Stoian și Fabrica de Ambalaje Exonia au trecut în acea perioadă.
Am depășit pandemia, dar, din păcate, aceasta nu a fost singura criză pe care o traversăm.
Războiul, criza energetică și nivelul crescut al inflației le resimțim și noi, la nivel institutional, și firmele.
Din păcate, proiectele care ar fi trebuit să fie implementate cu ani în urmă, ajung astăzi să ne coste mult mai mult, unele chiar dublându-și valoarea pe care trebuie să o investim.
Este foarte important să avem acest dialog deschis autorități publice – mediu de afaceri pentru ca, pornind de la provocările pe care le întâmpină să identificăm direcții de acțiune prin care să reducem efectele inflației și crizei energetice, dar să creăm și oportunități de business și dezvoltare viitoare.
Mult succes Forbes Romania!”