Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și vicepreședinții Marius Sorin Dangă și Sorin Afloarei au prezentat, astăzi, raportul de activitate al celor trei ani din actualul mandat, în cadrul unei conferințe de presă.
“Pentru județul Iași, ultimii trei ani au însemnat începutul unui amplu proiect de transformare, prin care Iașul devine un pilon regional de dezvoltare. Tot ce facem pentru dezvoltarea Iașului este un efort de echipă, iar pe această cale, țin să le mulțumesc colegilor mei din conducere, colegilor din instituție și din subordonate, tuturor consilierilor județeni, Primăriei Municipiului Iași, tuturor primarilor din județ și partenerilor externi cu care am făcut echipă de fiecare dată când a fost nevoie, în interesul comunității noastre.’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Echipa de conducere a Consiliului Județean Iași a prezentat principalele proiecte inițiate, implementate sau deblocate în acești trei ani de mandat, evidențiind impactul pe care acestea îl au asupra dezvoltării județelui și îmbunătățirii condițiilor de viață pentru ieșeni.
Astfel, actuala administrație a pornit de la zero cel mai amplu proces de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Iași, un proiect în valoare de 90 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane fonduri europene, care astăzi a ajuns la un stadiu de execuție de 70%. Totodată, a fost finalizat proiectul de reabilitare a Spitalului de Copii ”Sfânta Maria” Iași, o investiție de 133,8 milioane de lei, în timp ce lucrările la extinderea Unității de Primiri Urgențe, începute tot în acest mandat, au ajuns la un stadiu de execuție de 41%.
Tot în ultimii trei ani, au fost modernizați aproape integral cei peste 92 de km de drum județean de pe Axa Rutieră Strategică Iași- Suceava. Prin Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, Consiliul Județean Iași a modernizat 79 km de drum de asfalt, 44 km de drum de beton, 89 km de drum de piatră. În parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, suplimentăm căile de acces către Aeroportul Internațional Iași. CJ Iași are în proiectare modernizarea DJ 282G: lim. Mun. Iași — Aroneanu — Rediu Aldei și realizarea drumului de legătură din DJ 282G (Aroneanu) — Aeroportul Internațional Iași, în total 6,5 km, în timp ce Primăria Municipiului Iași modernzează drumul dinspre Tătărași.
Ultimii trei ani au însemnat și începerea implementării Programului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată, implementat de Apavital. Astăzi, Apavital are prin POIM, 31 de contracte semnate, în valoare de aprox. 277,2 milioane euro, 4 contracte în licitație în valoare de 53,2 milioane de euro și 1 contract în pregătire pentru licitație în valoare de 296 mii de euro.
În timpul actualei conduceri, Consiliul Județean Iași a conceput și implementat, în premieră, un instrument de finanțare pentru primăriile din județ. Astfel, prin Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială, au fost alocați, din bugetul CJ, 4,8 milioane de lei pentru modernizarea piețelor/târgurilor din zece comune și 7,4 milioane de lei pentru construirea/modernizarea terenurilor de sport din 23 de comune. Totodată, a început construirea primelor parcuri industriale administrate de Consiliul Județean Iași. Iași Industrial Park de la Lețcani este la un stadiu de execuție de 75%, iar parcurile industriale de la Pașcani și Holboca sunt, de asemenea, în diferite etape de implementare.
Investiția în educație și cultură, în restaurarea și reabilitarea patrimoniului și a infrastructurii școlare este o componentă importantă în activitatea Consiliului Județean Iași. Au fost obținute fonduri de peste 100 de milioane de lei, din PNRR, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 108 unități de învățământ din județul Iași. Totodată, instituția a obținut 36 de milioane de lei pentru achiziționarea a 26 de microbuze electrice ce vor fi distribuite către 26 de comune din județ, iar în paralel a depus la Ministerul Mediului un proiect pentru achiziția de microbuze hibride pentru transportul elevilor, în valoare de 21 de milioane de lei. În ultimii doi ani, Consiliul Județean a alocat din bugetul propriu peste 5 milioane de lei pentru modernizarea toaletelor din unitățile școlare din mediul rural, din 21 de comune din județul Iași.
În ceea ce privește serviciile sociale, Consiliul Județean, prin DGASPC, are 25 de proiecte în curs de implementare, cu finanțare prin POR 2014-2020 și 3 proiecte cu finanțare de la HHC România. Anul acesta, au fost depuse cereri de finanțare prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pentru modernizarea tuturor celor 3 centre medico-sociale aflate în subordinea CJ.
Actuala administrație județeană, a operaționalizat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, iar gradul de colectare selectivă a deșeurilor a crescut de peste patru ori față de nivelul înregistrat în 2020. Dacă în perioada septembrie 2020 – septembrie 2021, erau colectate selectiv 5889 tone deșeuri, în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, am ajuns la 28.327 tone deșeuri colectate selectiv.
Printr-o colaborare în premieră între Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, au fost inițiate proiecte pentru două mari obiective culturale ale județului: reabilitarea Filarmonicii și construirea unui nou sediu pentru Opera Iași. Contractul de execuție pentru proiect de reabilitare a clădirii Filarmonicii, cu fonduri europene în valoare de 16 milioane de euro, a fost atribuit. Totodată, CJ a pus la dispoziție amplasamentul pentru viitorul sediu al Operei ieșene. Este vorba despre un teren în suprafață de peste 10.000 de metri pătrați situat în Copou, lângă sediul ApaVital.
“În ultimii trei ani, am pus bazele unor proiecte ambițioase care au scopul de a transforma județul Iași într-un centru al progresului. Am investit în infrastructură, în educație și în sănătate, pentru a asigura un viitor mai bun pentru ieșeni și pentru generațiile următoare. Ne-am concentrat asupra dezvoltării economice și sociale. Am promovat cultura și tradițiile locale, făcându-le cunoscute în întreaga țară și în Europa. Dar toate aceste realizări nu au fost posibile doar prin voința și eforturile noastre, ci prin sprijinul întregii echipe de la Consiliul Județean, a tuturor angajaților care muncesc cu dedicare, a tuturor angajaților din subordonate, a partenerilor instituționali și bineînețeles, a ieșenilor, care ne-au acordat votul și sprijinul.’’, a afirmat președintele CJ.