Optimist și plin de viață, cu planuri mari pentru viitor. Așa se simte Carlo Felix ADAM, tânărul student care în urmă cu trei luni și-a dat licența de pe patul de spital și a reușit să învingă o tumoare de 9 cm.
În luna iulie, echipa medicală de profesioniști ai Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași a depus eforturi extraordinare pentru a îndepărta tumoarea cerebrală. Operația a fost un succes, iar viața tânărului a fost salvată.
Acum, într-o nouă etapă a procesului său de vindecare completă, tânărul a început tratamentul în Laboratorul de Radiochirurgie de tip Gamma Knife, un procedeu inovator care are ca scop asigurarea controlului complet asupra tumorii. Echipa medicală continuă să-l susțină în această luptă pentru recuperare.
Tânărul numește medicii săi adevărați eroi și le mulțumește pentru eforturile lor considerabile în salvarea vieții sale.
“Optimist, voios, bucuros, cu chef de viață cum nu am mai avut până acum. Mi s-a acordat o nouă șansă la viață. Cu medicamentația care mi-a fost administrată, adică antiinflamator, care să oprească din cauza emoțiilor pe care le aveam înainte de licență, să nu înceapă tumoarea să își facă din nou de cap și din nou acele stări respective pe care le aveam în momentul în care eram stresat. Am reușit să îmi dau licența de pe patul de spital. Înainte să fiu operat, de fiecare dată când intervenea un eveniment stresant, înainte să mă pun la somn, puteam să simt că nu mai am parte de liniște în seara respectivă. În timp ce îmi era somnul mai drag începeam să am stări de greață și în cele din urmă ajungeam să și vomit. Acum, după operație, nu am mai avut parte de stări, nici în cazul în care apărea o situație stresantă. Voios, bucuros, cu planuri mari pe viitor. În primul rând să mă angajez, să fac experiență în domeniu și, până la urmă, mi s-a propus un loc la facultate de muncă, cadru didactic. Tot în domeniul ingineriei energetice. Am de gând să aprofundez într-o zonă mai restrânsă, unde nu toată lumea se bagă, cea de proiectare a instalațiilor de înaltă tensiune. Sunt niște emoții de recunoștință, un sentiment de apreciere. Și sunt recunoscător pentru lucrul care l-ați făcut pentru mine și, totodată, vreau să vă mulțumesc în numele tuturor pacienților pe care-i salvați în fiecare zi. Noua tehnologie, față de vechea abordare, să o spun așa, mi se pare mult mai ușoară și mai puțin invazivă. Adică să nu mai fie nevoie să deschidă din nou sau să înceapă să apară complicații în urma deschiderii zonei operate, așa mi se pare oarecum mai puțin invaziv și mai comod, din ambele perspective.” , a spus Carol Felix ADAM la reîntoarcerea la spital.
Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași:
“Cazul tânărului este unul din cazurile fericite. În ceea ce privește clinica noastră, în care s-a reușit într-o echipă medicală complexă să facem o rezecție a unei tumori gigante care îi punea în pericol viața și datorită situației sale modifica inclusiv comportamentul și calitatea vieții. Să nu uităm că el este un student eminent. A avut tăria necesară să își dea examenul de licență de pe patul de spital, înainte de intervenția chirurgicală, iar după operație să se recupereze complet, nu doar partea motorie postoperatorie, ci și componenta psihică, este un lucru extrem de important. Asta arată voința, dorința de a lupta și de a fi un exemplu pentru ceilalți pacienți.
Astăzi, când discutăm, ne aflăm în cea de-a doua etapă a tratamentului în cazul lui, și anume Radiochirurgia de tip Gamma Knife, deoarece tumora era situată și înghesuia un vas important al creierului. Și în mod conștient am lăsat pe loc capătul acestui vas care era infiltrat tumoral pentru un tratament ulterior Gamma Knife. El va efectua un tratament fracționat, adică o doză de radiații destul de mare care este fracționată pe parcursul a cinci zile. Aceasta îi va asigura un control local al acestei tumori aproape de sută la sută sau să vorbesc în termeni pe care și el poate să îi înțeleagă: vindecarea lui. Pentru că vorbim de o leziune vindecabilă. Deci din punctul nostru de vedere, astăzi Adam este un pacient care a suferit o intervenție chirurgicală complexă, urmează un tratament de radiochirurgie de tip Gamma Knife inovativ, și la final va fi vindecarea lui. Poate să își continue viața și să facă tot ceea ce și-a propus în viață. Cazurile de acest gen sunt o normalitate pentru noi, nu ne mai mirăm de existența lor, ne facem treaba în fiecare zi astfel încât toți cei care ajung în suferință la noi să-i putem ajuta, să le putem acorda o fărâmă de speranță și un zâmbet pe fețele lor.
Din ce în ce mai mulți tineri cu probleme de sănătate, din ce în ce mai mulți tineri cu leziuni ale creierului și coloanei vertebrale, datorită unei vieți stresante, datorită, probabil, unei stabilități din punct de vedere social. Traiesc psihologic o dramă interioară pentru că societatea nu le oferă întotdeauna ceea ce ar trebui să le ofere unui tânăr, adică o perspectivă sigură a viitorului lui. Da, e o etapă, sperăm noi, intermediară, și societatea să facă tot posibilul să schimbe lucrurile astea.”