Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
În Iași nu au fost semnalate cazuri de rujeolă, spun medicii infecționiști, însă, în contextul actual, aceștia fac o serie de recpmandări.
“Dacă vor apărea cazuri de rujeolă în județul nostru, Spitalul de Boli Infecțioase este pregătit pentru preluarea acestora. Recomandăm, în special părinților, ca în cazul în care sesizează apariția unei eupții pe corpul copiilor să se adreseze triajului spitalului nostru pentru a beneficia de tratament coprespunzător. Încă de la primele simptome ale acestei afecțiuni este necesar ca pacientul să fie sub supravegherea unui medic”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași .
Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.
Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani, spun reprezentanții MS într-un comunicat de presă.