Data de 24 februarie 2024 marchează trecerea a doi ani de la debutul invaziei rusești în Ucraina. În semn de solidaritate, Rețeaua UNESCO de Orașe Creative (din care Iași face parte ca Oraș al Literaturii) coorganizează o manifestare globală solidară simultană, în colaborare cu Muzeul Literaturii din Odesa, Ucraina.
Iași se alătură proiectului Reading for Odesa, inițiativă propusă de Fundația „Arnoldo și Alberto Mondadori” și Milano, Oraș al Literaturii. Evenimente similare vor avea loc simultan și în următoarele orașe ale Rețelei UNESCO de Orașe Creative: Edinburgh, Exeter, Cracovia, Kuhmo, Lillehammer, Ljubljana, Manchester, Melbourne, Nottingham, Quebec, Reykjavik, Tukums și Wrocław.
Orașul nostru, prin Muzeul Național al Literaturi Române Iași, participă cu o lectură publică ce va avea loc sâmbătă, 24 februarie 2024, începând cu ora 12:00, la Muzeul „Vasile Pogor”, urmând principiul conform căruia literatura unește oamenii, Rețeaua UNESCO de Orașe ale Literaturii reprezentând un simbol al conexiunii, cooperării culturale și totodată al sprijinului, mai ales pe timp de război.
Evenimentul va debuta cu spectacolul de dans contemporan „Medom”, pregătit și coordonat de coregrafa Andrada Costin: „Medom este prescurtarea de la un desert tradițional ucrainean și ilustrează amintirea copilăriei din Ucraina. Coregrafia spectacolului arată situația dificilă prin care trec cetățenii de origine ucraineană din cauza războiului și felul în care aceste circumstanțe îi obligă să-și părăsească țara”. Din distribuție fac parte dansatorii Ilya Peshin și Ariana Alerguș, originari din Ucraina, studenți la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.
După scurtul moment coregrafic, Georgiana Condurache și Bianca Ciubotariu, actrițe și studente la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, vor citi din operele unor cunoscuți scriitori ucraineni traduși în limba română: Iuri Andruhovici, Oksana Zabușko, Ilya Kaminsky, Serhii Jadan. Lectura publică se va încheia cu ultimul poem al lui Maxim Krivțov, poetul care a fost ucis pe front la începutul lunii ianuarie a anului 2024.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru a putea facilita accesul celor care nu pot ajunge la eveniment, acesta va putea fi urmărit și live, pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook ale Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Organizatori: Muzeul Național al Literaturi Române Iași, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași.
Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.
Coordonator proiect: Iulian Pruteanu-Isăcescu.
*
● Iuri Andruhovici (n. 13 martie 1960): poet, prozator, eseist, traducător – lectură publică din „Moscoviada”, Editura Allfa, București, 2009. Traducere și note de Dragoș Dinulescu;
● Oksana Zabușko (n. 19 septembrie 1960): prozatoare, poetă și eseistă – lectură publică din „Studii în teren despre sexul ucrainean”, Editura Art, București, 2008. Traducere și note de Ovidiu Hanceriuc;
● Ilya Kaminsky (n. 18 aprilie 1977): poet, critic și traducător – lectură publică din „Republica surdă”, Casa de Editură „Max Blecher”, București, 2021. Traducere de Gabriel Daliș;
● Serhii Jadan (n. 23 august 1974): poet, romancier, eseist și traducător – lectură publică din „Internat”, Editura Cartier, Chișinău, 2021. Traducere și note de Maria Hoșciuc;
● Maxim Krivțov (n. 22 ianuarie 1990 – d. 7 ianuarie 2024): poet, fotograf, soldat – lectură a ultimului poem publicat pe o rețea de socializare, în traducerea lui Alexandru Vakulovski, scriitor și jurnalist din Republica Moldova.
Detalii: www.muzeulliteraturiiiasi.ro