Consiliul Județean a repartizat către primăriile din județ peste 20 de milioane de lei din fondul total pe care îl are la dispoziție în urma aplicării cotei de 6% la impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecărei unităti administrativ-teritoriale. Din această sumă, 5,2 milioane de leiau fost alocațiUAT-urilor din județ care derulează proiecte pentru realizarea de sisteme de distribuție și branșamente de gaz prin Programul Naţional de Investiţii (PNI) “Anghel Saligny”. De acest sprijin financiar vor beneficia 52 de primării ieșene, suma acordată pentru fiecare dintre ele fiind de 100.000 de lei. Fără această finanțare de la Consiliul Județean, cele 52 de UAT-uri erau în imposibilitatea de a susține din bugetul propriu realizarea Studiilor de Fezabilitate necesare pentru încheierea contractelor prin PNI.
“În actualul mandat, județul Iași beneficiază de o finanțare de 120 de milioane de euro pentru a înființa sau extinde rețele de gaz în 63 de comune. 11 dintre aceste UAT-uri au obținut fonduri europene prin POIM și, în urma implementării proiectelor, 15.600 de gospodării vor fi racordate gratuit. Pentru celelalte 52 de comune care au proiecte pe gaz prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, Consiliul Județean a hotărât, în urma negocierilor cu Asociația Comunelor din România (ACOR), să sprijine financiar elaborarea tuturor documentelor necesare Studiului de Fezabilitate, pentru ca banii din PNI să ajungă cât mai rapid cu putință în fiecare comunitate. Consiliul Județean vrea să fie un partener al primăriilor și în realizarea rețelelor de gaz, după ce a investit sume importante prin ApaVital pentru extinderea sistemului de apă și canalizare’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
“Este prima oară când la nivelul județului Iași se poate vorbi de alocări de fonduri pe proiecte și nu pe criterii politice, așa cum se întâmpla în mandatele anterioare. Alocarea de 100.000 de lei pentru fiecare comună care are finanțare prin Programul “’Anghel Saligny” pentru gaz rezolvă problema actualizării documentației tehnice. Dacă nu se alocau aceste resurse, comunitățile care nu dispuneau de resursele necesare nu puteau să își actualizeze documentațiile și puteau ajunge în situația de a nu semna contractele de finanțare, a afirmat primarul comunei Aroneanu, Benoni Moruzi, președinte al ACOR, filiala Iași.
Tot din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, au fost alocate 3,4 milioane de lei către primăriile membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Iași, pentru acoperirea în proporție de 50 la sută a obligațiilor de plată pentru operarea serviciilor de transport metropolitan. De asemenea, au fost repartizați bani pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene pentru utilități, dar și pentru funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, pentru sustinerea Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgentă și pentru gestionarea activitătilor privind câinii fără stăpân.
“Parteneriatul pe care îl am cu primarii din județul Iași este o garanție că faptele noastre se vor resimți repede în creșterea calității vieții ieșenilor şi vom face tot ce ne stă în putinţă să atragem investiţii şi să dezvoltăm în continuare frumosul nostru județ. În acest mandat, preocuparea noastră a fost să ne asigurăm că resursele pentru investiții ajung în fiecare comunitate. În ultimii aproape patru ani nu a existat culoare politică, nu au existat înțelegeri sau interese ascunse când a venit vorba de dezvoltarea comunităților. Fiecare UAT a primit resurse pentru proiectele locale și, astfel, reușim să creștem calitatea vieții pentru ieșeni indiferent de locul în care trăiesc. Vom munci în continuare pentru ca Iașul să fie un județ armonios modernizat’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.