La final de stagiune, artiștii Teatrului Luceafărul Iași îi provoacă pe fanii artei scenice cu un spectacol ieșit din obișnuit. Intitulat LA CABINE, acesta își propune să îi introducă pe spectatori într-un spațiu teatral altfel inaccesibil, acela unde înainte de fiecare reprezentație interpreții își lasă hainele și viețile civile și devin personajele din iluzia teatrală.
„Deconstruim teatrul în forma lui clasică, în care actorii sunt pe scenă, iar spectatorii în sală. Totul se petrece acum la cabine, iar povestea se concentrează asupra unor secvențe altfel străine publicului. Ce se petrece cu actorii în drumul dintre persoană și personaj, care sunt rutinele actoricești care preced un spectacol, acesta este subiectul din producția noastră La cabine.”, precizează teatrologul Oltița Cîntec, autoarea conceptului și a scenariului. Proaspăt premiată de UNITER cu Premiul „George Banuˮ pentru Critică Teatrală, Oltița Cîntec nu e la primul proiect scenic. A mai contribuit și la Istorie la persoana I (2019, cu Ioana Natalia Corban, George Cocoș, Alex Iurașcu), o producție care a fost selectată la vremea respectivă în Festivalul Internațional de Teatru Sibiu și Festivalul Național de Teatru, cele mai importante platforme românești de expunere a realizărilor artistice dedicate scenei.
Un alt element inedit este formula de teatru 1 la 1, un actor, un spectator. La cabine va fi, în mod cert, mereu sold out, întrucât la fiecare reprezentație sunt acceptați patru spectatori. Aceștia for face un tur complet al celor patru cabine în care tot atâția interpreți se pregătesc pentru „a urca la scenă”.
„Teatrul trebuie să fie mereu surprinzător, altfel își pierde atractivitatea. Drumurile prea umblate devin neinteresante, trebuie inventat ceva nou. Proiectul pe care l-am dezvoltat împreună cu colegii mei – George Cocoș, Alex Iurașcu, Ioana Natalia Corban, Liliana Mavriș-Vârlan, Camelia Dilbea, Carmen Mihalache, Claudiu Gălățeanu, Cosmim Rotariu, e dublă distribuție, exact acest lucru îl urmărește: să uimească!ˮ, a mai precizat Oltița Cîntec.
Scenariul include o serie de curiozități ale meseriei de actor – cum se învață replicile, cum se lucrează individual și în echipă pentru a construi un personaj, bucuriile și coșmarele artiștilor și multe altele. Amenajarea spațiului a făcut-o Constantin Butoi, iar partea audio, Andrei Botnaru.
Participanții vor fi implicați pe parcursul fiecăruia dintre cele patru momente distincte din cele patru spații de joc, și la final, într-o sesiune de Q&A cu artiștii. La cabine este un spectacol 14+, pentru adolescenți, tineri adulți și adulți.
Premiera este programată joi, 27 iunie, orele 17.30, respectiv 19. Alte două reprezentații sunt disponibile vineri, 28 iunie, la aceleași ore. Biletele se pot cumpăra de pe platforma bilet.ro.