
500 de cazuri de tuberculoză au fost înregistrate în anul 2024 la nivelul județului Iași .
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată anual pe 24 martie, reprezintă o ocazie esențială pentru a sensibiliza populația despre importanța prevenirii, diagnosticării și tratamentului tuberculozei, o boală infecțioasă care continuă să afecteze milioane de oameni la nivel global.
Deși tuberculoza este o boală tratabilă și prevenibilă, aceasta rămâne o problemă majoră de sănătate publică, în special în regiunile cu acces limitat la îngrijire medicală sau la informații.
”În 2023, cu o rată de incidență de 48 de cazuri la 100.000 de locuitori, România se confruntă cu o situație mai gravă decât în anii anteriori. Numărul total de cazuri de tuberculoză în anul 2023 a fost de 9572, din care 429 au fost copii. Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creștere cu peste 700 de pacienți, în anul 2022 au fost înregistrate 8824 de cazuri de tuberculoză din care 327 au fost copii. În ansamblu, aceste date indică faptul că, în ciuda eforturilor din cadrul Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei, România se confruntă cu o tendință ascendentă a cazurilor de TBC subliniind necesitatea unor strategii mai eficiente de prevenire, diagnostic și tratament, precum și un focus mai mare pe regiunile cu incidență ridicată a bolii.”, arată un raport publicat de DSP Iași.
La Iași, cei care prezintă simptome de tuberculoză se pot adresa pentru diagnostic și tratament medicilor din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.
