
Pe 26 aprilie 2025, România și Republica Moldova marchează împreună lansarea unui proiect istoric – construcția Podului rutier de la Ungheni – printr-un eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul „Podul de Flori”.
Comuna Zagarancea, raionul Ungheni, devine scena unui eveniment de excepție: Festivalul „Podul de Flori”, care va marca 35 de ani de la emoționanta manifestație din 1990, când zeci de mii de oameni s-au îmbrățișat peste Prut, dar și începerea lucrărilor la primul pod rutier construit peste Prut în ultimele șase decenii.
Festivalul va fi, în același timp, o celebrare a libertății, a drumului comun către Europa și a legăturilor ce unesc comunitățile noastre dincolo de granițe. Este o dată cu puternică încărcătură simbolică, în care onorăm trecutul, marcăm prezentul și construim viitorul împreună.
Evenimentul se anunță a fi un adevărat spectacol pentru toate vârstele, cu activități variate și momente speciale de-a lungul întregii zile. Programul include demonstrații aviatice spectaculoase realizate de parașutiști profesioniști, cu participarea formației „The Hawks of Romania” din cadrul Aeroclubului României. Pe scena principală, vor urca artiști de top din România și Republica Moldova, care vor oferi concerte live menite să unească energiile și emoțiile publicului de pe ambele maluri ale Prutului. Printre numele mari se numără Cristofor Aldea-Teodorovici și Lupii lui Calancea, care se antrenează intens pentru un concert emoționant, dedicat acestei aniversări istorice.
Festivalul va găzdui și o expoziție de fotografie documentară itinerantă, organizată de echipa Docuart, ce reconstituie vizual istoria și simbolistica evenimentului „Podul de Flori”, oferind participanților o incursiune emoționantă în trecut.
Pentru cei dornici să exploreze gusturile locale, va fi amenajată o zonă gastronomică unde se vor putea savura preparate tradiționale. Copiii vor avea la dispoziție spații special amenajate pentru joacă și învățare. În plus, vor fi prezenți meșteri populari care vor susține ateliere interactive de olărit, cusut, țesut și alte meșteșuguri tradiționale, oferindu-le celor mici ocazia să descopere frumusețea și valoarea patrimoniului cultural viu.
Tot în cadrul festivalului, va avea loc momentul oficial al demarării lucrărilor la Podul rutier de la Ungheni-Golăești, parte a Autostrăzii Unirii (A8), prin discursurile oficialităților din ambele țări, care vor fi prezente la deschidere pentru a transmite importanța acestui proiect de infrastructură și unitate regională.
“Pe 26 aprilie, vom pune piatra de temelie a Podului de peste Prut la Ungheni – un moment istoric, primul pod construit între România și Republica Moldova în ultimele șase decenii. De data aceasta, „Podul de flori” devine realitate: transformăm o legătură simbolică într-una rutieră, concretă, care va uni comunități, va apropia oameni și va sprijini dezvoltarea de ambele părți ale Prutului.
Mă bucur că am putut contribui și eu la acest proiect. În mandatul meu de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, am semnat Ordonanța de Urgență care a permis derogări importante în politica de mediu, necesare pentru demararea lucrărilor. Este o investiție strategică în infrastructura rutieră, atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova, și primul pod construit în regim de autostradă peste Prut, care va consolida conectivitatea, va spori competitivitatea economică și va deschide noi perspective de cooperare transfrontalieră.
Sunt multe lucruri care ne leagă, dar acest pod va deveni simbolul unei apropieri reale și durabile. România și Republica Moldova vor rămâne mereu împreună, iar acum, mai unite ca niciodată”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, care este și președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.
Pe 26 aprilie, la Zagarancea, sunt așteptați mii de participanți – locuitori din ambele țări, oficiali, presă, invitați speciali – pentru a fi martori la un eveniment emoționant ce îmbină istoria cu viitorul, emoția cu infrastructura, tradiția cu modernitatea.
Organizator: Raionul Ungheni (MD)
Coorganizatori: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR MD); Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (RO); Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (RO); Ministerul Culturii (MD); Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (MD); Consiliul Județean Iași (RO);
Parteneri: Primăria Ungheni (MD); Primăria Zagarancea (MD); Primăria Golăești (RO); Ness Proiect Europe (RO); Like Consulting (RO); Editura RAO (RO); Asociația Docuart (RO); Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni (MD); Editura Rao
Parteneri media: TVR Iași, TVR Moldova, Iasi TV Life, TeleM, Radio România Cultural, Radio Chisinau, Radio Hit, Agerpres, Expresul, Unghiul, News Ungheni, Modernism.