Miercuri, 25 octombrie 2023, de la ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic și Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iași, organizează Luna Ciprian Porumbescu.
Această a doua activitate din luna octombrie, în anul în care se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, continuă seria de întâlniri educative care să comemoreze opera și viața lui Ciprian Porumbescu.
Ciprian Porumbescu s-a născut la 14octombrie 1853 la Șipotele Sucevei, Basarabia, la acea vreme în Imperiul Austriac (1804 – 1867) a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu și a Emiliei Golembiovski. La început a purtat numele de Ciprian Golembiowski (Golemb, Galamb=porumbei) dar din anul 1881își schimbă numele de familie în Porumbescu.
Ciprian Porumbescu a fost un muzician, compozitor faimos al vremii sale, patriot, care a început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst” în Viena, cu Anton Bruckner și Franz Krenn. La Viena, îl cunoaște și colaborează cu Eusebiu Mandyczewski, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează, în particular, la teoria muzicii.
Între anii 1873 și 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească Arboroasa.
Dintre cele mai populare lucrări amintim: „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883), cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național„Hymni I Flamurit” și melodia fostului imn al României „Trei culori”.
A plecat dintre noi în data de 6 iunie 1883, la vârsta de 29 de ani la Stupca (Austro-Ungaria), acum acest sat fiind numit în onoarea sa Ciprian Porumbescu.
Elevii coordonați de prof. înv. primar Mihaela Sandu, prof. înv. primar. Felicia Prodan, prof. Ala Stan, vor asculta prezentarea făcută de studenta Eliza Leca, voluntara bibliotecii, coordonată de lector univ. dr. Ona Anghel de la UNAGE – DPPD.
Luna Ciprian Porumbescu face parte din proiectul „Ora de muzică”, care își dorește desfășurarea de întâlniri cu caracter formativ și dezvoltarea cunoștințelor generale. Este un proiect care se bazează pe voluntari și se adresează în special publicului tânăr și foarte tânăr.