În data de 07 decembrie 2023, Primăria Municipiului Iași a găzduit evenimentul de comunicare a rezultatelor pilotării în România a programului Asociației Semper Musica de educație pentru prevenire HIV și distribuire gratuită de dispozitive de protecție după model norvegian adresat exclusiv adolescenților și tinerilor din județul Iași. Modelul pilot va fi continuat la Iași cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Iași prin Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași și Societatea Studenților Mediciniști Iași. Participanții la eveniment, decidenți locali și centrali, au discutat despre scalarea soluției de continuitate găsită la Iași și la nivelul altor județe din țară.
În aprilie 2022, Asociația Semper Musica a lansat un apel public adresat instituțiilor publice și private din cinci județe cu scopul primirii de candidaturi pentru găzduirea unui program pilot de educație sexuală și reproductivă pentru adolescenți și tineri și distribuire de dispozitive de protecție gratuite către aceștia.
Platforma oferă posibilitatea adolescenților și tinerilor din județul Iași să comande GRATUIT dispozitive de protecție și educație sexuală și reproductivă, aceasta din urmă fiind livrată de SSMI – Societatea Studenților Mediciniști Iași. De asemenea, prin platformă se mai pot comanda dispozitive de protecție gratuite și educație reproductivă de către ONG-urile locale care lucrează cu tineri, centre de tineret, unități de învățământ și asistenți medicali comunitari, respectiv mediatorii sanitari activi în județul Iași.
În aceeași perioadă, au fost achiziționate prin licitație publică 100.000 de dispozitive de protecție pentru implementarea programului pilot.
În etapa de implementare s-au semnat acordurile de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Iași și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți pentru implementarea proiectului și aprobarea conținutului de sesiune utilizat și s-a contractat SSMI – Societatea Studenților Mediciniști Iași pentru livrarea de sesiuni gratuite de educație sexuală și reproductivă adresate elevilor din unitățile de învățământ de pe raza județului Iași.
Reprezentanții SSMI – Societatea Studenților Mediciniști Iași au informat 10.140 de elevi din diferite licee locale din județ. Raportat la numărul de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din județul Iași și anume, 52.195 tineri, conform INS, SSMI a acoperit prin sesiuni un procent de 19,42% din populația totală de tineri cu vârsta 15-19 ani.
Au fost distribuite în liceele din județul Iași în care au fost organizate sesiuni de educație sexuală și reproductivă un număr de 71.918 de dispozitive de protecție. Alte 3.488 au fost distribuite către ONG-uri cu activitate în județul Iași și restul au fost distribuite în urma primirii de comenzi online, respectiv 24.594 bucăți. În același timp, asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din cadrul DSP au distribuit un număr de 5.872 dispozitive de protecție către tinerii din comunitățile rurale în care activează.
Costul programului pilot în județul Iași a fost estimat la 307.000 lei.
Schimbări preconizate în urma implementării acestui program:
- Reducerea riscului de sănătate: educația sexuală adecvată și accesul la servicii de sănătate sexuală pot ajuta la reducerea infecțiilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite și a problemelor de sănătate reproductive. Aceasta duce la o populație mai sănătoasă în viitor.
- Reducerea sarcinilor nedorite: educația sexuală adecvată poate ajuta tinerii să facă alegeri informate cu privire la relațiile lor sexuale, contracepție și prevenirea sarcinilor nedorite. Reducerea numărului de sarcini la vârste fragede ar putea duce la o creștere a gradului de școlarizare și la mai multe oportunități de carieră pe termen lung pentru tineri, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei.
- Scăderea ratei infecțiilor cu transmitere sexuală ar reduce povara asupra sistemului de sănătate și ar economisi resurse financiare.
- Creșterea șanselor de finalizare a studiilor: tinerii care primesc educație sexuală corespunzătoare au mai multe șanse să evite sarcinile nedorite și să rămână activi în sistemul educațional
- Reducerea cheltuielilor legate de sănătate: prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și a altor probleme de sănătate legate de sexualitate poate duce la o reducere a cheltuielilor din sistemul de sănătate.
- Îmbunătățirea calității vieții: educația sexuală și accesul la servicii de sănătate sexuală pot ajuta tinerii să ia decizii informate și responsabile privind viața lor sexuală și sănătatea lor.
- Creșterea potențialului de muncă: tinerii care rămân în școală și evită sarcinile nedorite au șanse mai mari să-și dezvolte abilitățile și să obțină o educație superioară, ceea ce le-ar putea crește potențialul de a găsi locuri de muncă mai bine plătite și de a contribui mai eficient la economie.
Pentru a se asigura că aceste schimbări pot fi produse, Asociația Semper Musica alături de un grup de parlamentari pregătesc un amendament la bugetul de stat pentru anul următor, incluzând modelul de la Iași în toate județele prin suplimentarea bugetului consiliilor județene.