Valentina, o tânără de doar 23 de ani, a parcurs aproximativ 900 de kilometri pentru a avea șansa la o operație salvatoare. Diagnosticată cu o tumoare cerebrală de 10 cm, viața ei a devenit o adevărată luptă pentru supraviețuire.
Cu speranța în inimă și determinare în suflet, a luat decizia de a veni la Iași, la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu”, pentru investigații suplimentare. Medicii au decis ca are nevoie de operație cât mai urgent.
După numai trei zile de la intervenție, Valentina s-a dovedit a fi o adevărată luptătoare și s-a recuperat surprinzător. Se simte mai bine ca niciodată și privește cu optimism către viitor, cu gândul că această experiență dificilă a fost doar un capitol în povestea sa de viață.
Valentina PAVEL, pacientă
“Opt sute și ceva de km, aproape 900 de km. S-au meritat acești kilometri, nu mai contează kilometrii. Visul meu să devină realitate. Nu aveți idee cât de mult am visat și uitați, aici în spital,în momentul ăsta, când eu vorbesc cu dumneavoastră și vă povestesc visul meu care în sfârșit a devenit realitate.
Am descoperit că am o tumoare pe creier care nu se putea opera nici prin metode clasice, nici prin neurochirurgie. Soțul meu și soacra mea l-au descoperit pe domnul doctor Lucian EVA, și, datorită lui, aici sunt bine. Nu mă așteptam ca în trei zile să merg pe jos, să mă recuperez atât de tare și să fiu atât de bine. Și sunt puternică, luptătoare. Și cred tare în Dumnezeu, asta contează cel mai mult, să ai încredere mare în Dumnezeu. Nu aveți idee cât de bine, de bucuroasă și încântată sunt. ”
Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași:
“În urmă cu aproximativ trei ani, a avut o experiență medicală destul de nefericită, pentru că i s-a pus un diagnostic crunt la momentul respectiv, și anume de o tumoră cerebrală. Ea s-a adresat clinicii noastre pentru tratament de specialitate și face parte dintr-un segment de pacienți care nu își găsesc rezolvarea în clinicile din România sau din țările limitrofe și apelează la serviciile spitalului nostru pentru un act medical corect.
În urma investigațiilor efectuate, s-a detectat existența unei tumori de dimensiuni de aproximativ 10 cm. Pentru început, s-a optat pentru un tratament chirurgical, o rezecție maximală a acestei tumori, fapt care s-a și realizat în condiții foarte bune clinic pentru pacientă. În sensul în care și-a păstrat toate funcțiile motorii și toate funcțiile psihice.
A fost o operație pregătită, s-au efectuat investigații, inclusiv o angiografie, pentru că vase importante ale creierului treceau prin tumoră. Și a fost nevoie de o disecție atentă a acestor vase, astfel încât să nu fie lezate chirurgical.
Faptul că a ajuns sau și-a dorit să ajungă la noi demonstrează încă o dată că Spitalul de Neurochirurgie din Iași face ce trebuie să facă un spital normal într-un sistem de sănătate corect. Adică să trateze pacienții maximal și să le ofere chiar și în situații limite o șansă, cât de mică , în privința bolii cu care se adresează spitalului. Faptul că reușim să ajutăm în mare parte acești pacienți li se datorează în primul rând lor, pentru că au abnegația necesară și dorința și voința de a trăi mult peste ce am putea noi face pentru acești pacienți.
Știința medicală, din fericire, astăzi a evoluat enorm de mult, dar cu toate acestea există limite în ceea ce privește vindecarea pacienților. Dar pot să vă spun că în anumite situații, cum ar fi cazul despre care discutam, există șanse de vindecare la cinci ani sau de supraviețuire la cinci ani de aproximativ 75%, în condițiile în care tratamentul este corect făcut. Iar partea chirurgicală în cazul tumorilor de asemenea dimensiuni este extrem de importantă. Este extrem de importantă pentru că facilitează celelalte tratamente ulterioare care se fac și care sunt complementare tratamentului chirurgical.”