
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a participat în această săptămână la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR), alături de aleși locali din România și din întreaga Europă.
În cadrul dezbaterilor, a susținut în mod ferm nevoia unei abordări europene mai flexibile în ceea ce privește finanțarea comunităților metropolitane.
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași: „ Comunele periurbane au cunoscut o dezvoltare accelerată. Unele au depășit deja ca populație orașe mici. Avem comunități tinere, în plină dezvoltare, dar încadrate administrativ ca „rurale”, deși se confruntă cu probleme urbane, de la infrastructură și trafic, la educație și servicii medicale.E momentul să recunoaștem realitatea acestor zone și să oferim cetățenilor condiții moderne, indiferent dacă locuiesc „în oraș” sau la 5 km de el.”
Președintele CJ Iași a vorbit despre regiunile metropolitane și zonele urbane funcționale ca factori socioeconomici ai investițiilor durabile în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027 și despre procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
CoR subliniază că 75 % din populația UE trăiește în zone urbane, cum ar fi orașele mici și suburbiile, și că această cifră va crește la 84 % până în 2050. Subliniază că zonele urbane vor avea în mod inevitabil un impact din ce în ce mai mare asupra dezvoltării durabile a Uniunii Europene și asupra bunăstării viitoare a europenilor și că această tendință trebuie să se reflecte în mod corespunzător în politica de coeziune și în politica urbană post-2027.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este vocea regiunilor și orașelor în Uniunea Europeană (UE) . Reprezintă autoritățile locale și regionale din întreaga Uniune Europeană și formulează opinii cu privire la noile acte legislative care au impact asupra regiunilor și orașelor (70% din toată legislația UE).
CoR este o adunare politică alcătuită din 329 de membri titulari și 329 de membri supleanți din toate țările UE (grupați pe partide politice și conduși de un președinte) care au fost aleși la nivel local sau regional (de exemplu, în calitate de primari sau de președinți de regiune). Ei se reunesc la Bruxelles de șase ori pe an pentru a dezbate pe marginea avizelor pe care le elaborează cu privire la unele propuneri legislative și pentru a conveni asupra unor rezoluții privind măsurile care urmează să fie adoptate de UE.