
Sute de medici şi specialişti din ţară şi străinătate se află în aceste zile la Iaşi pentru participa la „Conferinţa Naţională a Societăţii de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România”, un eveniment în cadrul căruia sunt celebrați 20 de ani de activitate SMURD în Iaşi dar şi 190 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari în România.
Conferinţa aduce, în special, în prim-plan progresele remarcabile făcute în domeniul medicinei de urgență din România, dar și provocările de zi cu zi.
„Sărbătorim în aceste zile 20 de ani de SMURD la Iaşi şi 190 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari în România. Suntem bucuroşi să găzduim evenimente ştiinţifice extrem de importante la care participă colegi din mai multe ţări europene, din cadrul Societăţii Europene de Medicină de Urgenţă. Sunt cursuri şi conferinţe legate de toate tipurile de urgenţă şi din alte specialităţi medicale”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi a fost înființat în 2005. de atunci și până acum, medicina de urgență din România a cunoscut o transformare importantă. De la dotări modeste și puțin personalspecializat, sistemul a ajuns la un nivel comparabil cu cel din multe țări europene, echipamente moderne, protocoale standardizate și o rețea națională bine organizată.
„Am început în 2 mai 2005 cu o maşină împrumutată de la Spitalul CFR şi un elicopter închiriat, pe care am făcut prima zi gardă. Au urmat momente de creştere. Acum provocările sunt în primul rând de ordin ştiinţific, vrem să fim şi suntem în multe domenii la nivel european, la nivel mondial. Facem aceleaşi proceduri ca la Bruxelles sau Londra.”, a completat dr. Diana Cimpoeșu.
