Concursul național „Identificare de produse tradiționale” organizat de Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA) din cadrul Universitatății de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iași (DAJ) a avut loc sâmbătă, 7 mai 2022.
În concurs au participat elevi și studenți din Regiunea Moldovei care au prezentat 29 de preparate, plus două băuturi, respectiv hidromel frizant și vin de tip Kagor.
„Competiția își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică. Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși respectând prevederile din Regulamentul oficial al concursului.”, a declarat șef. lucr. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA.
„Rolul nostru este de a îi încuraj pe tinerii participanți să meargă mai departe în demersul lor și să obțină atestarea produselor tradiționale, un aspect foarte important mai ales acum în contextul în care se pot obține fonduri europene pentru promovarea turismului gastronomic care are la baza produsul tradițional atestat.” a punctat Gabriel Hoha directorul DAJ Iași.
La această a IV-a ediție au fost acordate premii următoarelor produse:
Secțiunea produse de bază
Varză cu afumatură la cuptor – premiul I
Slănină fiartă cu boia și usturoi – premiul al II-lea
Sărmăluțe cu urdă – premiul al III-lea
Secțiunea produse dulci
Papanași cu dulceață de mure – premiul I
Cozonac tradițional moldovenesc – premiul al II-lea
Poale-n brâu cu smântână – premiul al III-lea