S-a tras cortina peste cea de a LIII-a ediție a unuia dintre cele mai mari și mai vechi festivaluri de folclor din România, „Trandafir de la Moldova”, ce a avut loc în Iași în perioada 7 – 9 octombrie.
A fost de departe una dintre cele mai reușite ediții de până acum, adunând în cele aproape 10 ore de spectacol mai mult de 3000 de spectatori în Amfiteatrul Palas.
Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi (CJCPCT Iași) sub egida Consiliului Județean Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași, festivalul a adus pe scenă 18 ansambluri de amatori și profesioniste reprezentând diverse zone ale țării (Iași, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Olt, Piatra Neamț, Suceava) și Republica Moldova.
În acest an au ieșit în evidență prin prestații artistice deosebite numeroasele ansambluri de amatori din județ (Hârlău, Moșna, Heleșteni, Deleni, Scobinți, Cozmești), lucru remarcat atât de spectatori cât și de profesioniștii în domeniul folclorului prezenți la festival, preocuparea pentru tradiții și pentru organizarea unor ansambluri de amatori de muzică și dans fiind una tot mai importantă în primăriile ieșene.
Un alt aspect, deloc de neglijat, a fost că difurăzile în direct ale spectacolelor pe paginile de socializare au adunat peste 5000 de vizualizări numai în timpul transmisiunilor, numărul de accesări crescând zilnic după terminarea evenimentului.
Unul dintre momentele foarte gustate de public a fost parada portului popular care a avut loc sâmbătă, 8 octombrie, între Piața Eminescu și Amfiteatrul Palas. Peste 300 de participanți, membrii ansamblurilor prezente, au cântat și dansat timp de mai bine de o oră pe tot acest traseu spre deliciul sutelor de oameni adunați să îi admire.
Foarte apreciate de public au fost și momentele oferite de cele două ansambluri „vizitatoare” care au prezentat portul și obiceiurile elene și bulgare, aceste două grupuri (Ansamblul de dansuri „Orpheas” al Comunității Grecești din Iași Ansamblul de muzică și dansuri populare bulgărești al Centrului de Excelență „Ștefan Neaga” – Filiala Orașului Tvardița – Republica Moldova) fiind de altfel pentru prima dată prezente în festival.
Printre momentele foarte apreciate de public ale festivalului au fost cele două recitaluri extraordinare susținute de Călin Brăteanu și Taraful „Obina” din Suceava, la sfârșitul zilei de vineri și Zinaida Bolboceanu și Taraful tradițional din Chișinău în ziua de duminică. Festivalul s-a încheiat cu un nebunesc joc al călușului al Ansamblului „Romanați” din Caracal, membrii acestuia rupând la propriu scena pe care au evoluat.
„A fost foarte frumos, iar cel mai frumos a fost să vedem bucuria spectatorilor. Iar dacă ne-am straduit și am organizat totul cât mai bine a fost un lucru pentru care nu am fost pregătiți suficient, sufletește doar, numărul foarte mare de spectatori și participarea lor entuziastă la întregul spectacol din cele trei zile luându-ne puțin prin surprindere. Mulțumim partenerilor, mulțumim participanților și mulțumim publicului pentru căldura și bucuria împărtășită.” a spus Ozana Dram, director al CJCPCT Iași, după ce și ultimele ecouri ale aplauzelor s-au stins.
Iar dacă nu ați ajuns sau nu ați avut timp să vizionați încă spectacolele o puteți face accesând linkurile de mai jos:
vineri: https://fb.watch/g6e9nVDJ9o/ https://fb.watch/g6e7BLOiiG/
sâmbătă: https://fb.watch/g6ebjkQPeR/
duminică: https://fb.watch/g6e3k6-gaP/