La manifestările organizate în Piața Unirii, alături de oficialitățile județene și locale, au fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, membri ai Guvernului și reprezentanți ai Parlamentului.
Festivitățile au inclus un Te Deum oficiat de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de PS Iosif Păuleţ, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, discursuri ale oficialităților și depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Al. I Cuza.
“Acum 164 de ani, Unirea Principatelor nu au făcut-o românii dezbinați ci au făcut-o împreună, solidari în jurul unui ideal. Și noi ca și dumneavoastră considerăm că România poate să fie un stat demn în UE. Și noi și dumneavoastră ne dorim să avem autotrăzi care să lege regiunile istorice. Și noi și dumneavoastră simțim aceleași provocări pe care le are națiunea română ca acum 164 de ani.
Nu putem vorbi de o ţară puternică, de o Românie puternică, fără un Iaşi puternic, fără un Cluj puternic, o Timişoară puternică, Braşov sau Constanţa. Toate astea le vom putea face tot împreună uniţi în jurul unui ideal. Unirea nu s-a întâmplat doar acum 164 de ani. Unirea trebuie să o facem în fiecare zi împreună. Doar împreună putem depăşi toate aceste provocări pe care şi noi şi dumneavoastră le simţim, de aici, de la Iaşi, din oraşul în care s-a născut România, pentru că fără Iaşi nimic nu ar mai fi fost posibil. Iaşul are această vocaţie istorică de a fi punctul de început pentru toate marile realizări ale României”, a spus în discursul său președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
”Împreună cu ieșenii, am sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române – actul fondator prin care națiunea noastră a pus bazele modernizării și emancipării statului și a început opera neobosită a unificării poporului român.
Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Realizările recente confirmă acest lucru. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.
România este astăzi în fața unei etape importante. Miza comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și ale întregii lumi. Iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român. În România europeană, toți cetățenii trebuie să aibă șanse egale, să se simtă în siguranță și să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper.
Garanțiile de securitate oferite de NATO și de parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, fondurile europene, inclusiv cele pe care le putem accesa prin PNRR, nivelul investițiilor de la bugetul de stat și mai ales existența unei unități de acțiune politică la nivel intern și extern sunt atuurile dezvoltării noastre.
Drumul nostru către prosperitate este vegheat de valorile și libertățile democratice, respectând, în egală măsură, rădăcinile moștenite de la înaintași.
Am încredere că împreună vom menține România acolo unde îi este locul de secole – în marea familie a democrațiilor europene și occidentale!”, a fost mesajul Premierului Nicolae-Ionel Ciucă, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române.