Aici ar putea fi acordate aproape șase mii de consultații pe an.
Spitalul Clinic de Obstetrică — Ginecologie ”Elena Doamna ” va avea un cabinet de planificare familială modern și dotat la standardele actuale. În sedința ordinară programată pe 27 aprilie, consilierii județeni își vor da votul pentru modernizare, în vederea finanţării în cadrul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acest lucru va fi posibil prin Componenta C12 Sănătate Investiţia I1.Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti,Investiţia Specifică I 1.5. Cabinete de planificare familială.
Valoarea totală a proiectului este de 281.518.00 lei, la care se adaugă TVA de 53.488,42 lei.
În anul 2022, cei trei medici din structura Centrului au acordat un număr de 6415 consultaţii în cadrul Cabinetelor de Planificare Familială – Contracepţie, din care 2466 pentru locuitori din mediu urban şi 3949 pentru locuitori din mediu rural.
Prin modernizarea şi dotarea cu echipamente medicale noi a Centrului de Educaţie, Sănătatea Reproducerii şi Planificare Familială – Contraceptie din structura Spitalului ”Elena Doamna”, capacitatea de acordare a serviciilor medicale poate crește până la 5824 de consultații pe an, spun reprezentanții unității medicale.
Centrul de Educaţie, Sănătatea Reproducerii şi Planificare Familială din structura Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Elena Doamna” a fost înfiinţat şi funcţionează în cadrul spitalului din 1 decembrie 1992 în cadrul reţelei naţionale de planificare familială, cu trei medici specialişti de medicină de familie, cu competenţă în planificare familială, cu un program de 7 ore/zi.
Serviciile medicale de planificare familială şi contracepţie cuprind, printre altele:
- consilierea gravidelor şi lehuzelor minore şi adulte internate , oferind soluţii contraceptive adecvate stării de sănătate și statutului social
- consilierea contraceptivă a pacientelor minore şi adulte care se prezintă pentru consultaţie de specialitate în spital
- consilierea, la cerere, în unităţi de învățământ
- participarea la acţiuni de educaţic sexuală şi contracepţie în colaborare cu DSP lasi;
- participarea la Programul Naţional de Screening – prevenţie cancer de col uterin ș.a.