
Consiliul Județean Iași și Consiliul Raional Hîncești, din Republica Moldova, vor implementa în parteneriat proiectul “IS HI interactiv culture/Iași Hîncești – cultura interactivă”, care a fost aprobat pentru finanțare prin Programul INTERREG VI NEXT România-Republica Moldova 2021-2027.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea capacității județului Iași și a raionului Hîncești pentru dezvoltarea și gestionarea produselor turistice în zona transfrontalieră, iar obiectivele specifice sunt punerea în valoare a sitului cultural Muzeul “Mihail Sadoveanu” și a sitului arhitectural “Castelul de Vânătoare” din Complexul istoric și arhitectural Manuc Bey din Republica Moldova.
Valoarea totală a proiectului este de I.66J.442,53 Euro, din care valoarea gestionată de Consiliul Județean Iași este de 847.175,00 Euro, iar cofinanțarea din bugetul județului este de 84.717,50 Euro.
Muzeul „Mihail Sadoveanu” sau „Casa cu turn” a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a fost reședința lui Mihail Kogălniceanu. Între anii 1917 și 1919, casa a fost închiriată de prințesa Maria Cantacuzino, și l-a găzduit pe compozitorul George Enescu.
Din anul 1918, casa a intrat în proprietatea lui Mihail Sadoveanu (1880-1961). Familia prozatorului a locuit în „vila cu turnișor pătrat” timp de optsprezece ani (până în 1936, când s-a mutat la București), în două saloane, o cameră de lucru, un dormitor și două camere pentru copii.
În biroul pe care și-l schimba dintr-o încăpere în alta, după inspirație, Sadoveanu a scris în jur de 35 de cărți.
Muzeul din Copou este alcătuit acum din patru camere. Prin expunerea de manuscrise, fotografii, ediții princeps, obiecte personale, precum biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărțile din biblioteca scriitorului, pelerine din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah, mărturiile pasiunii sale pescărești, sunt illustrate etapele semnificative ale devenirii sadoveniene.
Totodată, în grădina muzeului, vizitatorii pot descoperi un ansamblu sculptural (piatră și bronz), realizat de artistul Dan Covătaru, între care și urna funerară cu rămășițele pământești ale Valeriei Sadoveanu, cea de-a doua soție a prozatorului.
Votul pentru realizarea proiectului ”IS HI interactiv culture” va fi dat de plenul Consiliului Județean în ședința ordinară din 26 martie.