Astăzi, Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a semnat contractele de finanțare a proiectelor declarate câștigătoare în cadrul sesiunii din anul 2023 a Programului Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021-2024. Valoarea totală a cererilor de finanţare declarate câștigătoare este de 7.438.331,04 lei, cu 50% mai mult față de alocarea bugetară a aceluiași program pentru anul 2022.
„Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială marchează o nouă etapă în dezvoltarea județului în ansamblul său. Acolo unde nu sunt resurse suficiente sau lipsesc alte perspective de finanțare, avem datoria morală de a interveni, o datorie care este chiar mai importantă decât cea administrativă care nu prevede astfel de atribuții pentru Consiliul Județean. Chiar dacă nu intră în sfera directă de acțiune a administrației județene, ne implicăm pentru a sprijini comunitățile locale să se dezvolte. Reabilitarea piețelor și târgurilor nu doar că va schimba aspectul orașelor și satelor, dar va spori și calitatea vieții cotidiene a localnicilor. Modernizarea sau construirea terenurilor de sport înseamnă că fiecare copil, tânăr sau adult va avea un loc adecvat pentru activități recreative și sportive, promovând astfel un stil de viață sănătos și unitate în comunitate. Succesul programului nu depinde doar de finanțarea Consiliului Județean, ci și de colaborarea cu autoritățile locale, iar implementarea acestor proiecte trebuie să fie un efort comun pentru binele locuitorilor județului nostru.” a menționat Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.
2.342.153,52 lei reprezintă suma alocată din bugetul propriu al Consiliului Județean pentru Componenta A a Programului Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021-2024 și prin care 5 unități administrativ teritoriale, respectiv Ciortești, Plugari, Scânteia, Tomești și Voinești vor beneficia de investiții în vederea construirii sau reabilitării piețelor și târgurilor. În ceea ce privește Componenta B, 5.096.177,52 lei urmează a fi investiți în construirea sau modernizarea terenurilor de spor din localitățile Alexandru Ioan Cuza, Aroneanu, Belcești, Cristești, Dagâța, Erbiceni, Heleșteni, Miroslava, Mogoșești-Siret, Moțca, Podu Iloaiei, Popricani, Scobinți, Tansa, Tomești, Valea Lupului.
Creșterea continuă a capacității de management şi planificare a UAT-urilor în vederea dezvoltării durabile a fiecărei localități şi a diminuării disparităților dintre mediul rural și cel urban, dezvoltarea echilibrată a localităților prin creșterea accesibilității cetățenilor la serviciile și utilitățile publice, îmbunătățirea economiei la nivelul localităților și creșterea nivelului de socializare și a stării de sănătate a tuturor copiilor și tinerilor din județul Iași sunt printre obiectivele asumate prin implementarea Programului Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021-2024, aflat acum la cea de-a doua sesiune.