În județul Iași a fost înregistrat primul caz de gripă. Este vorba de un pacient din grupa de vârstă 50-64 de ani, diagnosticat de medicul de familie. Ieșeanul a primit tratament de specialitate și nu a avut nevoie de spitalizare, fiind în continuare atent monitorizat.
Conform Direcției de Sănătate Publică Iași, în ultima săptămână numărul infecțiilor respiratorii a fost în creștere 19 la sută față de săptămâna anterioară . Peste 5500 de persoane au fost diagnosticate cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare, iar 1300 cu pneumonii.
Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii rămâne la grupa de vârstă 5–14 ani.
În creștere este și numărul spitalizărilor: 97 de pacienți cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare au fost internați, iar cu pneumonie, 92.
De la începutul lunii octombrie și până astăzi s-au vaccinat antigripal peste 62 de mii de persoane din județul Iași, cu 3545 mai multe față de saptămâna anterioară.
Simptomele cele mai frecvente ale gripei sunt febră, dureri de cap, transpirații, frisoane, dureri musculare, articulare, vărsături. Este recomandată prezentarea la medic pentru un diagnostic și tratament corect.
Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă:
• Evitarea, pe cat posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
• Folosirea batistei de unică utilizare;
• Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
• Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;
• Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
• Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
• Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.