Riscurile consumului de droguri a fost subiectul despre care au discutat specialiștii de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi cu adolescenții de la Centrele Rezidențiale “Mihail Sadoveanu” și “Sf. Stelian” din Pașcani, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.
Acțiunea a făcut parte din “SAFE SPACE”, un proiect gratuit şi confidenţial de consiliere a adolescenţilor şi familiilor acestora pentru prevenirea consumului de droguri, dar și consilierea în vederea renunțării la consum.
”În cadrul acestui proiect, specialiştii realizează o serie de activităţi, precum:
- informarea şi prevenirea consumului de droguri;
- consilierea psihologică și/sau socială, în scopul renunțării la consumul de droguri și al atingerii unui echilibru în planul sănătății fizice și psihice;
- dobândirea abilităților de gestionare a situațiilor dificile, prevenirea recăderilor și reinserția socială;
- informarea asupra riscurilor, a efectelor substanțelor, a legislației și oferirea de alternative în scopul evitării sau amânării consumului;
- consilierea familiei pentru îmbunătățirea climatului, a comunicării și a relațiilor între părinți și copii;
- grupuri de sprijin pentru părinții care au copii consumatori de droguri și au nevoie să vorbească despre problemelor lor, împreună cu alți părinți care se află în această situație.
Minorii care au întrebări legate de consumul de substanțe psihotrope sau au nevoie de sprijin de specialitate vor găsi o soluţie la problemele cu care se confruntă prin apelarea liniei Telefonul Copilului – 116111.
De asemenea, persoanele interesate pot accesa website-ului www.ana.gov.ro, secţiunea Reţeaua naţională, unde pot identifica cel mai apropiat centru de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog sau pot intra pe platforma www.116111.ro, unde pot discuta despre consumul de droguri cu profesioniști cu experiență.
„SAFE SPACE” este zona de siguranță și confort în care adolescenţii şi părinţii pot beneficia de servicii adaptate nevoilor lor.