Great ShakeOut – Earthquake Drills, a debutat în anul 2008 în SUA, California de Sud șieste un exercițiu anual de pregătire pentru protecția populației la cutremur ce are loc în a treia zi de joi a lunii octombrie.
Este al doilea an când Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi s-a raliat acestei inițiative, de pregătire și protecție a populației la cutremur, prin înscrierea pe platforma online https://www.shakeout.org/index.html. Anul acesta s-au înscris peste 56,3 milioane de participanți, persoane fizice și juridice, din diferite medii de activitate, de la locul de muncă, școală sau acasă, în scopul conștientizării, informării și pregătirii pentru a avea o reacție corectă în situația producerii unui seism major.
De asemenea, conform art. 9 din Legea nr. 212 din 12.07.2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 708 din 14 iulie 2022, prevede: ,,Comitetele județene pentru situații de urgență, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență și comitetele locale pentru situații de urgență vor acționa, în aria lor de autoritate, pentru educarea antiseismică a populației”.
Trebuie să înţelegem că un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie.
Ziua Internațională ShakeOut din acest an s-a desfășurat astăzi, 19 octombrie, de la ora 10:19, iar la nivelul județului Iași a avut loc în mai multe locații la diferite instituții/obiective socio-economice, astfel:
- Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, Direcția Silvică Iași, ora 09:00
- Consiliul Județean Iași, ora 10:00
- Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu” Iași, ora 10:00
- Grădinița cu Program Prelungit, nr. 16 Iași, începând cu ora 11:00
- Palatul Culturii din Iași, în data de 24 octombrie, ora 11:00
Specialiștii din cadrul inspectoratului urmăresc, în special, atât regulile de comportare și protecție al persoanelor, în timpul și după producerea seismului, cât și modul de acțiune și intervenție al forțelor specializate.
În România, au loc frecvent cutremure. Țara noastră are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6 – 7 grade pe scara Richter, cel mai puternic cutremur a avut loc în data de 26 octombrie 1802, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, iar cutremurul cu cele mai multe pierderi de vieți omenești a avut loc în data de 4 martie 1977, la ora 21:22, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a durat 56 de secunde, atunci și-au pierdut viața 1578 de persoane, au fost 11.321 de răniți și au fost distruse 32.900 de locuințe.
Scopul principal al simulărilor este de a pregăti populaţia pentru un cutremur puternic, aşadar, această acţiune reprezintă o oportunitate de a învăţa ce să faceţi înainte, în timpul, dar şi după cutremur.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a platformei https://www.shakeout.org/ (a transmis Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi)